La crisi de la productivitat i la geopolítica seran les protagonistes de la 39 edició de les Jornades del Cercle d'Economia, que es faran del 22 al 24 de maig. El president de l'entitat, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal, han presentat els detalls de l'encontre, que se celebrarà a Barcelona sota el títol El món a prova. Estratègies per impulsar la productivitat i el benestar en temps de canvi.
A les jornades hi assistiran el president espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Sánchez i Feijóo, però, no coincidiran durant l'encontre. El Cercle no s'ha pronunciat sobre l'avançament de les eleccions, però a preguntes dels periodistes, Jaume Guardiola ha afirmat que "el país té molta necessitat de gestió i cal un govern amb prou solidesa per afrontar els reptes i les reformes necessàries". Miquel Nadal ha al·ludit, esmentant els dos grans partits espanyols, a la "manca de consciència de la gravetat de molts dels problemes pendents", dels dèficits d'infraestructures a l'educació.
Guardiola ha recordat la inquietud del Cercle per la reculada en la convergència de l'economia catalana i espanyola respecte de l'europea, a través sobretot d'una evolució insuficient de la productivitat. Nadal ha subratllat la distància entre uns elements generals de l'economia, que són "raonablement positius", amb una realitat profunda pel que fa a la productivitat que és menys esperançadora. Ha assenyalat aspectes clau com el nivell "preocupant" de la qualitat de l'educació, que protagonitzarà una de les taules, conduïda per Andreas Schleicher, responsable d'Educació de l'OCDE i "pare" de les proves PISA.
En diverses taules de debat entorn la productivitat hi participaran noms com l'economista Xavier Sala-i-Martín (sobre l'impacte de la intel·ligència artificial); la nova CEO de Vueling, Carolina Martinoli; Víctor Lapuente, catedràtic de Polítiques Públiques de la Universitat de Göteborg, que incidirà sobre la relació entre productivitat i sostenibilitat; membres de sagues dela gran empresa familiar amb representants de Henkell, Ermenegildo Zegna i Puig.
Dins del bloc més geopolític, que ja fa temps que interessa especialment el Cercle, s'analitzaran diversos processos electorals, especialment les nord-americanes (amb un destacat analista, E. J. Dionne, columnista de The Washington Post i membre de la Brookings Institution) i les europees (amb Frederica Mogherini, rectora del Col·legi d'Europa).
El premi a la Construcció Europea 2024 serà per a els fundadors de BioNTech, Ugur Sahin i Özlem Türeci. Guardiola ha destacat el paper d'aquests investigadors en la vacuna Pfizer-BioNTech contra la pandèmia i el rol que va jugar el suport econòmic europeu en la seva recerca. D'origen turc, tots dos reflecteixen "l'Europa integradora amb la immigració". El guardó el lliurarà Felip VI i s'atorga aquest any com un reconeixement a la ciència europea. Amb anterioritat ha tingut com a premiats l'exprimer ministre italià i exgovernador del Banc Central Europeu Mario Draghi, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alcalde de Varsòvia, Rafał Trzaskowski.