La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) no descarta "riscos potencials" si prospera l'opa del BBVA al Sabadell ni un escenari d'empitjorament de condicions a les Petites i mitjanes empreses a causa del procés de concentració bancària que suposaria la fusió. Són algunes de les conclusions de l'informe ja anunciat dimarts de la setmana passada però que ara s'ha publicat íntegrament, i que conclou que cal una segona fase d'investigació per analitzar amb més detall els compromisos adquirits pel BBVA per no danyar la competència.
Per exemple, l'entitat basca es compromet a mantenir sucursals allà on no hi hagi més competidors, però, tot i això, la CNMC no descarta el risc d'exclusió financera. L'anàlisi en primera fase de la CNMC "no permet descartar riscos potencials" per a la competència derivats de la fusió en àmbits com el de la banca minorista. Així, l'OPA no generaria cap monopoli en l'àmbit municipal però sí un duopoli a 50 pobles i ciutats. D'aquí se'n derivaria la possibilitat que l'entitat resultant tingués "incentiu i capacitat" per modificar condicions a particulars i Pime "sense risc de perdre clients en favor d'una altra entitat". També podria passar que "en absència de transparència", BBVA traspassés els clients de Sabadell "cap als seus productes automàticament", amb la possibilitat que els nous productes fossi menys favorables. També podria passar que BBVA tingués productes més avantatjosos i no els oferís als nous clients adquirits.
Pel que fa al risc d'exclusió financera, si prosperés l'OPA el BBVA es quedaria sense competència a 8 municipis, i no seria descartable, per a la CNMC, un escenari de tancament de sucursals. L'entitat subratlla que en municipis com els descrits solen habitar-hi persones d'edat avançada i d'altres considerades vulnerables des del punt de vista financer, col·lectius que habitualment tenen menys accés a la banca per internet. Altres riscos que no han quedat prou aclarits en la primera fase de la investigació són els de reducció de crèdit a les Pime o el d'empitjorament de condicions comercials, així com el d'empitjorament de les condicions d'accés a caixers automàtics.
Riscos tots aquests que, a parer de la CNMC, no queden esvaïts pels compromisos presentats pel BBVA per a un termini de tres anys, com ara el manteniment de les condicions comercials als 69 municipis on quedaria com a monopoli o duopoli, compromisos específics per a Pime, el manteniment de la presència física de sucursals o el compromís de no tancar oficines allà on no n'hi hagi cap altra de l'entitat resultant a menys de 300 metres o allà on el nivell de renda per càpita de la població sigui inferior a 10.000 euros.
Empitjorar les condicions actuals
També en l'àmbit de les Pimes, els compromisos de BBVA impliquen mantenir totes les línies de capital circulant de Sabadell amb petites i mitjanes empreses d'arreu d'Espanya que s'acabin o s'hagin de renovar en menys d'un any durant els divuit mesos següents a la data de notificació de l'OPA, així com el manteniment, també durant divuit mesos, de tot el volum de crèdit a Pimes que no tinguin cap altre proveïdor financer diferent. Un cop analitzat aquests i la resta de compromisos, la CNCM conclou que "no es pot descartar" que el fet que s'apliquin preus mitjans nacionals a la concessió de nous crèdits a Pimes pugui "empitjorar" les condicions actuals. Tampoc disposa de "tota la informació que es considera necessària" per concloure que el compromís per abordar el risc de reducció de crèdit a aquest sector empresarial "sigui adequat i efectiu". Per tot plegat la CNMC considera "necessari" continuar l'anàlisi sobre les conseqüències de l'OPA pel que fa a la competència i ha iniciat la segona fase del procediment. Les parts tenen ara deu dies per presentar al·legacions.