L'economia catalana creix més que l'espanyola i liderarà la creació d'ocupació fins al 2025

Segons BBVA Research, es poden crear fins a 192.000 llocs de treball durant els propers dos anys, concentrats sobretot a l'àrea metropolitana i les comarques gironines

Miguel Cardoso, a la seu del BBVA
Miguel Cardoso, a la seu del BBVA | Pau Costa/ Acn
17 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:19h

L'economia catalana experimenta un bon moment i pot augmentar un 2,6% el 2024, per damunt de la mitjana espanyola, amb un 2,5%. Aquest creixement continuaria el 2025, amb un 2,1%, en bona part en base a la millora de l'economia europea, malgrat que el sector turístic ja s'acosta al límit de la seva capacitat en temporada alta. Això es traduiria en una bona perspectiva del mercat de treball, segons l'informe Situació Catalunya 2024 elaborat pel servei d'estudis del BBVA.

La creació de llocs de treball, que és sòlida especialment a Barcelona, l'àrea metropolitana i les comarques de Girona, podria arribar a les 192.000 noves ocupacions, amb una reducció de l'atur fins al 8,3% de cara al 2025 (era del 9,3% el 2023). Això implicaria que Catalunya seria el territori que crearia més ocupació de l'estat espanyol.  

José Ballester, director territorial del banc a Catalunya, i l'economista en cap Miguel Cardoso, han subratllat el bon moment de l'economia catalana, gràcies al bon comportament del sector serveis i un dinamisme del sector industrial -amb l'impuls de béns d'equipament- que compensen una certa feblesa de l'exportació de béns. Cardoso ha destacat l'avenç del consum, amb un increment de la immigració, de la renda i un menor impacte dels tipus d'interès. 

Cardoso ha assenyalat el pic donat a les licitacions d'obra pública, en bona part fruit del pla de recuperació i els fons europeus. En aquests moments, la licitació pública multiplica per 2,5 les xifres anteriors a la pandèmia.

Millora de la producció industrial

Una dada clau, segons els economistes del BBVA, ha estat la recuperació de la producció industrial, que va iniciar la represa a partir del segon semestre del 2023. El factor determinant ha estat la relativa desaparició dels colls d'ampolla que es van generar en les cadenes de valor. La baixada dels tipus d'interès i uns preus de l'energia sota control poden ser aliats de la producció industrial. 

L'increment de la demanda fa preveure que aquesta tendència es consolidi. Però també apareixen elements de certa desacceleració en el creixement, influïda per l'evolució de l'economia europea, que s'està ralentitzant, especialment a França i Alemanya. La manca de mà d'obra i una demanda feble poden condicionar la producció industrial. Una dada a tenir en compte és que les matriculacions de vehicles industrials encara són un 12% per sota del 2019 i les matriculacions de turismes estan un 34% per sota del nivell precrisi.

Com impacta la situació en l'habitatge? La perspectiva del BBVA és que continuarà la pressió sobre els preus. La quota hipotecària es podria reduir un 6% el 2024 i un 9% el 2025 per la revisió a la baixa dels tipus d'interès hipotecaris, que es podria traduir en una disminució de la quota mensual de 50 euros per un pagament mitjà d'hipoteca. El topall dels lloguers pot tenir, segons Cardoso, tenir un efecte reduït perquè els propietaris poden optar per contractes a lalrg termini. Pel que fa a la compra d'habitatges per estrangers, han augmentat i ja són un 19,8%, 3 punts més que el 2019. Això ha incidit també en l'augment de preus, pe`ro el factor determinant d'aquest increment és el creixement de l'economia, segons Cardoso. 

L'impacte de la reducció de jornada

Sobre l'impacte de la reducció de la jornada laboral en l'economia, Cardoso ha assenyalat que podria afectar 8 milions d'assalariats que durant el darrer any tenien una jornada efectiva i pactada superior a les 37 hores i mitja (que és el 53,6% del total). Podria donar-se un impacte de l'1% de l'ocupació per l'increment dels costos.