El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous abaixar els tipus d'interès 25 punts bàsics més fins al 2,25%, tot i la voluntat inicial d'aturar la dinàmica a la baixa amb ara ja sis reduccions consecutives. I és que la guerra comercial impulsada pels aranzels dels Estats Units ha obligat el regulador europeu a prendre mesures per prevenir una recessió econòmica al continent.
El BCE ha avisat que les tensions comercials afectaran de manera negativa les previsions econòmiques per a la zona euro, tot i que ha celebrat que la inflació s'ha estabilitzat al voltant del 2%. Així, ha fet una crida als estats i les empreses perquè es preparin pels efectes dels aranzels de Donald Trump i ha explicat que les futures decisions entorn el preu dels diners es decidiran "reunió a reunió".
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha admès que les perspectives econòmiques per a la zona euro estan marcades per una "incertesa excepcional" per la guerra comercial i defensa estar "preparats per l’imprevisible". A més, la francesa ha evitat dir que ja s’hagi arribat al "pic" de les tensions.
D'altra banda, l'institut emissor de deute ha rebaixat la taxa d'operacions principals de refinançament al 2,40% i la facilitat de préstec al 2,65%. Amb tot, el preu del diner se situa en el seu nivell més baix des de finals del 2022, quan l'eurozona es trobava immersa en una crisi inflacionària a causa de l'augment dels preus energètics per la invasió russa d'Ucraïna. Els canvis, segons ha informat l'entitat, començaran a tenir efecte a partir del pròxim 23 d'abril.
Pel que fa a la inflació, Lagarde si bé ha donat per fet que la guerra aranzelària provocarà una disminució del creixement, ha estat més cautelosa sobre l’efecte que pot acabar tenint en l'augment generalitzat dels preus. "Tenim molta incertesa, encara avui, i hi haurà moltes decisions i implementacions en les setmanes vinents i mesos que seran decisives perquè les coses vagin en una direcció o altra”, ha dit.