«Els errors de les caixes»

Serra Ramoneda creu que les entitats financeres catalanes no podran mantenir les obres socials

Publicat el 09 de novembre de 2011 a les 16:13
Antoni Serra Ramoneda Foto: ACN

L'economista i president de Caixa Catalunya durant més de vint anys, Antoni Serra Ramoneda, analitza perquè s'ha produït la transformació de les entitats d'estalvi en el llibre "Els errors de les caixes" (Viena Edicions), que avui ha presentat. L'exposició al sector del "totxo" i l'excessiu nombre d'oficines són dos d'aquests errors. Serra Ramoneda detalla com va començar el daltabaix, es mostra molt crític amb el Banc d'Espanya i reparteix responsabilitats entre caixes, polítics i promotors per explicar la bombolla immobiliària. Després de la transformació obligada que les entitats catalanes han patit, amb l'entrada del FROB, creu que no podran mantenir l'obra social.

Antoni Serra Ramoneda ha criticat els arguments que el Banc d'Espanya utilitza per justificar la transformació del model, que ha fet desaparèixer una trentena d'entitats a tot l'Estat. Per exemple, que 'estaven massa polititzades', quan, segons ha dit, les caixes més polititzades 'són les basques' i no han patit aquest terratrèmol. Un altre argument discutible, molt utilitzat pel Banc d'Espanya, va ser la dimensió de les entitats. Les petites havien de desaparèixer, es deia. Però Serra Ramoneda recorda que precisament les dues més petites, les d'Ontinyent i Pollença, continuen vives.

L'autor està convençut que les entitats catalanes han rebut un tracte 'injust' per part del Banc d'Espanya, ja que 'aquí no es van fer bestieses' com en altres zones de l'Estat. Es pregunta de què va servir la fusió d'Unnim: 'Es van llançar massa ràpid a fer el que els va dir el Banc d'Espanya'. I admet que, en els crèdits hipotecaris, hi va haver un comportament gregari que va fer que tots fessin el que feia l'altre. Més de la meitat de les hipoteques del país depenen de les caixes. Després del canvi de model imposat pel Banc d'Espanya no creu que les entitats puguin matenir l'obra social ja que s'han de tornar els diners del FROB.

El llibre ofereix respostes a algunes de les preguntes que es fa la gent sobre aquesta situació, com ara, com va començar tot, qui va desencadenar la bombolla immobiliària, quina responsabilitat tenen els polítics, qui hauria de respondre per la mala gestió i si hi haurà més sorpreses en el model de les caixes.

La presentació del llibre es fa demà dijous a les set del vespre a la llibreria la Casa del Llibre, amb la participació de Joan B. Casas, degà del col·legi d'Economistes, i el periodista Antoni Puigverd. L'edició castellana, "Los errores de las cajas" corre a càrrec d'Edicions Invisibles.