
La fallida d'Spanair era "inevitable". I, amb la seva fallida i l'OPA de Ryanair als buits que deixa l'aerolínia catalana, l'aeroport del Prat té "un futur millor". Així ho considera el president de l'aerolínia de baix cost irlandesa Ryanair, Michael O'Leary, que està disposat a ocupar l'espai que deixa l'aerolínia catalana, motiu pel qual avui ha anunciat sis noves rutes i l'ampliació de les freqüències a sis destins més. I, referint-se als pilots acomiadats que vulguin demanar-li feina, els ha recordat que des de Ryanair "no obliguem ningú" a treballar per a ells, que només ofereixen un lloc de feina en una aerolínia que és "privada" i "irlandesa", i que com a tal, els salaris i les taxes es paguen a Irlanda.
Ryanair, doncs, "convida" el personal acomiadat d'Spanair a unir-se a ells, però "no obliga ningú" a fer-ho, ha dit de forma taxativa O'Leary. Així és com ha respost les crítiques dels representants sindicals d'Spanair sobre les condicions laborals que els oferia l'aerolínia irlandesa, com l'obligatorietat de tributar a Irlanda.
"Els sindicats molt cops s'equivoquen", ha sentenciat. "Sóm una companyia low cost , però això no vol dir que no paguem taxes", ha dit també. Ryanair és una aerolínia irlandesa i per tant, ha explicat, "paguem els sous dels nostres empleats a través d'un banc irlandès i les taxes es paguen també a Irlanda". "Qui no vulgui pagar taxes a Irlanda que no treballi a Ryanair", ha conclòs.
"Ni la Generalitat ni ningú"
Sobre la petició dels sindicats demanant la mediació del Govern per afavorir la recol·locació de la plantilla d'Spanair a Ryanair, O'Leary se n'ha mofat obertament. Els ha reiterat que Ryanair és una companyia privada i "ni la Generalitat ni ningú" els ha de dir com ha de gestionar la seva empresa. "Em sembla, a més, que la Generalitat ja ha intervingut prou a Spanair, i tots sabem com ha acabat", ha afegit.
També ha explicat que ha iniciat contactes amb el cap de pilots d'Spanair per estudiar la possible recol·locació d'aquests professionals. Assegura que, per aquest estiu, té vacants per a les seves bases de Barcelona, Girona i Palma, però que ara per ara no pot donar una xifra concreta. I ha amenaçat que si els llocs de feina no són coberts per personal d'Spanair, seran coberts per d'altres professionals de tot Europa que "sí que volen treballar amb Ryanair".
Descarta volar a Madrid, París i Londres
El president de Ryanair ha lamentat la fallida d'Spanair. Ho considera una "tragèdia inevitable", perquè estava sotmesa en una gestió d'alt costos quer creu que era insostenible, ha afegit. En canvi, Ryanair volarà a partir d'ara des de Barcelona a Alacant, Bilbao, Estocolm, Hamburg, Menorca i un aeroport secundari de Munic, i ampliarà les freqüències a sis destins més: Gran Canaria (passant de 6 a 9), Eivissa (de 14 a 21), Màlaga (de 21 a 28), Palma (de 21 a 35), Sevilla (de 21 a 28) i Tenerife (de 6 a 8).
La companyia low-cost afegirà, doncs, 190 vols setmanals més des del Prat, on ja hi opera 39 rutes -16 de les quals a l'Estat espanyol. Durant aquest 2012, preveu transportar fins a nou milions de passatgers, aprofitant el buit deixat per Spanair.
Sobre la possibilitat d'entrar en la ruta Barcelona-Madrid, O'Leary ho ha descartat de ple. Assegura que la ruta ja està plenament coberta amb tren i també per altres aerolínies i que "no hi estan interessats", com tampoc ofereixen la ruta entre París i Londres.
Segons l'aerolínia, la posada en marxa de les noves rutes i freqüències des del Prat suposarà la consolidació de Ryanair al Prat, que el 2012 passarà a tenir-hi 13 avions, 39 rutes i una plantilla de 5.800 treballadors, així com l'objectiu d'assolir la xifra dels 5,8 milions de passatgers.