El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat dimarts l'avantprojecte de llei del nou impost sobre els pisos buits que són propietat de les entitats financeres que operen a Catalunya. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Vila ha assenyalat que l'impost vol "estimular" que les entitats financeres mobilitzin 15.000 pisos que tenen en una setantena de municipis amb "demanda acreditada" d'habitatge, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona. La quota de l'impost s'aplicarà sobre els metres quadrats de superfície construïda que acumulin els bancs i inclourà bonificacions si les entitats financeres decideixen posar en lloguer els immobles.
Tres trams
La quota de l'impost sobre els pisos buits de les entitats financeres tindrà tres trams i s'aplicarà segons la superfície construïda dels habitatges. Fins a 10.000 m2 d'habitatges buits, l'impost gravarà entre 3 i 6 euros el m2. Entre 10.000 m2 i 50.000 m2, entre 7 i 10 euros per m2. I a partir dels 50.000 m2, entre 11 i 20 euros per m2.
Vila ha apuntat inclourà bonificacions, fet que mostra que el Govern no té "ànim recaptatori", sinó que el gravamen vol funcionar com un "estímul" perquè les entitats financeres posin en règim de lloguer social els seus habitatges buits. "És un impost ambiciós, però admetrà bonificació si les entitats fan el que vol el Govern", ha apuntat.
Bonificacions de fins el 75% pels bancs que més pisos posin al mercat
Així, si el titular destina del 5 al 10% dels pisos a habitatge assequible, obtindrà una bonificació del 10% de la quota. Si destina entre el 10 i el 25% a habitatge assequible, es beneficiarà d'una bonificació del 30%. Entre el 25 i el 40%, tindrà un 50% de bonificació de la quota. I si hi destina més del 40%, la bonificació serà del 75%.
"L'habitatge és una necessitat bàsica i té una funció social", ha indicat el conseller. Per això el Govern està tramitant el Pla per garantir el dret a l'habitatge, que inclou aquest impost com una de les mesures per estimular que el parc d'habitatges buits que tenen les entitats financeres es posin en règim de lloguer social, segons ha explicat Vila.
Incrementar el nombre de pisos de lloguer social
Tot i que el Govern calcula que els bancs tenen 40.000 pisos desocupats a Catalunya, l'impost va dirigit a 15.000 habitatges buits que les entitats financeres tenen a 70 municipis amb demanda acreditada, principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona, al Camp de Tarragona, i a zones properes a les ciutats de Girona i Lleida. Si es mobilitzessin aquests 15.000 pisos, es doblaria l'oferta pública d'habitatge de lloguer social a Catalunya.
L'avantprojecte de llei preveu aplicar l'impost en el cas d'habitatges desocupats durant més de dos anys sense causa justificada. Les persones físiques, les administracions públiques i les entitats del tercer sector de la xarxa d'inclusió social estaran exemptes de l'aplicació d'aquest gravamen.
Una recaptació "teòrica" d'entre 13 i 25 milions
Vila ha previst que preveu que l'avantprojecte de llei comenci el seu tràmit parlamentari a principis d'estiu perquè l'impost es pugui començar a aplicar al llarg de 2015. La Generalitat recaptaria entre 13 i 25 milions d'euros amb aquest impost si no hi haguessin bonificacions. "És una xifra teòrica", ha assegurat el conseller, ja que la previsió del Govern és que els bancs posin pisos al mercat. La recaptació es destinarà a polítiques d'habitatge.
A finals de l'any passat, el Govern va signar un conveni amb CatalunyaCaixa per a la cessió de 400 pisos destinats al seu programa de mediació per al lloguer social. Recentment s'ha assolit un acord similar amb Bankia, per 230 pisos més, i properament se signarà la cessió de 600 habitatges per part de la Sareb.