La Fundació FemCat compleix 20 anys i vol posar al dia els seus quatre eixos fundacionals: la competitivitat, l'emprenedoria i innovació, projectar Catalunya al món i preservar la cohesió social. Oriol Guixà, el president de l'entitat que aplega empresaris de línia catalanista, ha explicat aquest dimecres la visió del país a partir d'aquests quatre enfocaments i ha assenyalat els tres grans reptes que cal entomar: la inestabilitat geopolítica, la integració de la immigració per no diluir sinó reforçar el país i la irrupció de la IA.
El dirigent empresarial ha defensat la necessitat de reforçar el lligam entre el món empresarial i el tercer sector per facilitar la integració dels nouvinguts. Guixà ha assenyalat la necessitat que "Barcelona exerceixi com a capital de Catalunya", una idea que pot contribuir a afrontar urgències socials com els problemes vinculats a l'habitatge.
Guixà ha explicat la trobada recent amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, on li van transmetre les necessitats d'un nou finançament: "Catalunya està subfinançada", una gestió més eficaç de l'administració pública i respondre a les necessitats de formació professional. També una major connexió entre Barcelona i Catalunya per relligar el territori.
Sobre la reducció de la jornada laboral, Guixà ha assenyalat que "cal incrementar salaris, no reduir horaris. La gent no pot pagar i hem de respondre a això. Reduir la jornada laboral és una equivocació de principi". Però també ha afegit que "per poder augmentar els salaris necessitem una millor productivitat".
Preguntat sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell, Guixà ha estat prudent, recordant que són els accionistes els qui han de dir la darrera paraula. Ha afirmat que no creu que el govern espanyol pugui aturar l'opa: "Sí que pot impedir la fusió, que és una altra cosa". Sí que ha considerat que de tirar endavant l'opa, "es perdrà talent financer català i això repercutirà en el món empresarial".
En competitivitat, FemCat subratlla com a dada negativa un PIB català que ha disminuït respecte del 2004, les febleses en productivitat i la manca d'una administració prou àgil. Guixà ha destacat el bon moment de la innovació i la xarxa de start-up, però alhora la manca de connexió de la recerca bàsica amb el món productiu i la manca d'un finançament robust.
FemCat considera que s'ha avançat molt pel que fa a la projecció del país: "Avui, Catalunya és molt més coneguda que el 2004", ha assegurat Guixà. Quant a cohesió social, en canvi, els reptes són rellevants: "Manca la integració de la llengua en els nouvinguts, i també que penetrin prou els valors de la cultura catalana, lligada a la idea d'emprenedoria".
La fundació ha organitzat per al 12 de novembre el Fòrum Catalan Legacies: projectem la Catalunya del futur, amb especialistes de primer nivell, entre els quals hi haurà una bona representació de catalans al món. El president Illa clausurarà la trobada. L'expert en geopolítica Peter Sahlas serà un dels protagonistes, junt a Xavier Amiatrain, vicepresident de Google i especialista en IA.
En el capítol de competitivitat, intervindran Albert Esplugas, cap de relacions d'analistes de IA Generativa de Serveis Web d'Amazon, i Joan Cañellas, CEO de Ficosa als Estats Units. Albert Esteve, del Centre d'Estudis Demogràfics, i Laia Gasch, directora delWorld Cities Culture Forum, parlaran sobre cohesió social. En innovació parlaran la física Gemma de les Coves, investigadora ICREA, i Israel Ruiz, exvicepresident del MIT.
Es farà una taula rodona sobre Les potències del món, moderada per la periodista Carme Colomina, amb David Miró, director de la filial d'Horus Development&Consulting, amb seu a Londres; i Ignasi Puig, CEO de Pret-a-Com. Guixà ha destacat que aquesta taula es farà molt pocs dies després de les eleccions nord-americanes.