
La comissària de Competència, Margrethe Vestager, parla amb el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, durant la reunió de la CE Foto: ACN
La Comissió Europea ha ordenat a les multinacionals FIAT i Starbucks que retornin entre 20 i 30 milions d’euros cada una corresponents a les ajudes públiques il·legals rebudes a Luxemburg i Holanda. “Els acords fiscals que redueixen artificialment la càrrega impositiva no estan en línia amb les normes d’ajudes d’estat de la UE. Són il·legals”, ha remarcat en roda de premsa a Brussel·les la comissària de Competència, Margrethe Vestager. Segons Vestager, cal enviar un missatge “als governs dels estats i les empreses” remarcant que “totes les companyies, grans o petites, multinacionals o no, han de pagar la seva contribució justa d’impostos”.
La Comissió Europea ha ordenat a Luxemburg que reclami els diners a FIAT, mentre que el cas d’Holanda afecta a la multinacional Starbucks. L’objectiu és “acabar amb l’avantatge competitiu injust de què han gaudit” aquestes companyies en aquests dos països europeus. La quantitat de diners a retornar prové, segons la Comissió, de calcular “la diferència entre el que l’empresa va pagar i el que hauria d’haver pagat sense els acords fiscals”.
La Comissió va començar a investigar el cas de FIAT i Starbucks el juny del 2014. D'acord amb la legislació europea, els acords fiscals entre un país i una empresa són “perfectament legals”, però en aquests casos es van detectar “mètodes artificials i complexos per establir la base de beneficis de les empreses” que “no reflectien la realitat econòmica”. La Comissió lamenta que “la majoria dels beneficis de l’empresa de cafè Starbucks es porten a l’estranger, on tampoc es taxen, mentre que la companyia financera de FIAT només pagava impostos en base a uns beneficis subestimats”. És precisament aquest punt que és il·legal sota la normativa europea, ja que els acords fiscals “no poden utilitzar metodologies que canviïn excessivament els beneficis per reduir els impostos pagats per l’empresa”.