Foment del Treball ha defensat aquest dilluns la reforma laboral davant la possibilitat que PSOE i Podem la deroguin si arriben a pacte de govern. La patronal catalana demana que no es "carreguin" la normativa perquè "ha evitat una destrucció massiva de llocs de treball en un moment molt delicat", tal com ha dit el director de relacions laborals i afers socials de la patronal, Javier Ibars, en la presentació del III Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva.
L'estudi assenyala que els salaris han augmentat a Catalunya un 0,87% durant el 2015, un 31,82% més que el 2014, quan van incrementar del 0,66%. Foment considera, a més, "magnífica" la notícia que els contractes indefinits a majors de 45 anys creixessin l'any passat en un 12% (254.756 contractes), la "xifra històrica més alta" registrada en aquests termes.
"L'únic camí és el diàleg entre empresaris, sindicats i govern i veure quines parts han estat positives i quines serien millorables", ha assenyalat la presidenta la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada sobre la reforma laboral. Com a punts a favor, la patronal destaca que la normativa ha afavorit la proliferació dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) temporals en detriment de les extincions de contracte així com un augment durant el 2015 del nombre de convenis col·lectius aprovats a Catalunya: gairebé un 35% més que l'any anterior.
Foment admet, però, que s'han de modificar en alguns aspectes de la reforma impulsada pel PP perquè "hi ha elements han comportat una judicialització no positiva". Estén així la mà per col·laborar en els ajustaments que siguin necessaris. Unes modificacions que haurien de passar per un replantejament del model salarial. En aquest sentit, Foment ha qualificat d'"obsoletes" algunes consideracions com l'antiguitat del treballador o els 'quinquennis' o 'triennis' establerts des de fa anys.
La reforma laboral, tema de debat en les negociacions per formar govern
La reforma laboral ha estat un dels temes que ha emergit en les converses per formar govern. El primer a moure fitxa va ser el PSOE, que el passat 12 de gener va dir que entre les iniciatives del seu partit hi havia la de derogar aquesta normativa. Poc després, els populars van obrir la porta a negociar la reforma laboral, així com altres mesures impulsades i defensades per l'executiu de Rajoy en la passada legislatura, com la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei Mordassa.
Economia
Foment no vol que un pacte d'esquerres es «carregui» la reforma laboral
La patronal defensa que la normativa ha permès "flexibilitat interna" a les empreses per gestionar els seus recursos, evitant així acomiadaments | La mesura ha estat element de debat en les negociacions: el PSOE i Podem opten per derogar-la, mentre que el PP obre la porta a possibles canvis
ARA A PORTADA
Publicat el 01 de febrer de 2016 a les 15:41
Et pot interessar
-
Economia Hisenda preveu ingressar 4.361 milions a la campanya de la renda de Catalunya d'enguany, un 14,1% més
-
Economia Applus torna la seu a Catalunya
-
Economia Sánchez anunciarà aquest dijous un pla de contingència davant els aranzels de Trump
-
Economia Catalunya registra el millor mes de març pel que fa a l'ocupació amb 3,8 milions de treballadors
-
Economia El món conté la respiració davant del «dia de l'alliberament» de Trump