"Una cooperativa és una associació autònoma de persones que s’agrupa voluntàriament per satisfer les seves necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals comuns, mitjançant una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica". Aquesta és la descripció que la Confederació de Cooperatives de Catalunya dona d'aquestes empreses, físiques o jurídiques, en què totes les persones que en són sòcies són també propietàries. Així, el centre de l'activitat de les cooperatives no és el capital, sinó les persones que en formen part.
Per conèixer bé la tasca de la Confederació, el seu president, Guillem Llorens, ho explica en una conversa amb el director de la revista Alternatvas Económicas, Pere Rusiñol. Llorens destaca com la transformació del món obliga a impulsar nous models econòmics i empresarials que donin respostes als nous reptes que sorgeixen.
Amb tot, en la cinquena entrega de la sèrie Viure en cooperativa coproduïda per Nació, aborda la convivència entre els models tradicionals de banca i altres sectors estratègics com l'agrari, el del consum i el de l'habitatge i les alternatives que s'emmarquen en el model socioeconòmic del cooperativisme.