La Intersindical s'alia amb sindicats bascos i gallecs per un model de «confrontació» nacional

El front comú dels catalans amb les organitzacions ELA i CIG neix com a crítica del sindicalisme "caduc" de CCOO i UGT: "L'estratègia és lluita, mobilització i conflicte"

La presentació de la declaració conjunta amb Sergi Perello, secretari general de la Intersindical; Paulo Carril, secretari general de CIG i Mitxel Lakuntza, secretari general d'ELA
La presentació de la declaració conjunta amb Sergi Perello, secretari general de la Intersindical; Paulo Carril, secretari general de CIG i Mitxel Lakuntza, secretari general d'ELA | ACN
Redacció
14 de novembre de 2024, 16:06
Actualitzat: 17:48h

Per un sindicalisme que confronti amb mirada "nacional". Aquest és l'objectiu de l'aliança entre la Intersindical catalana, el sindicat CIG de Galícia i ELA del País Basc, que han firmat una declaració conjunta en contraposició al model "caduc" de CCOO i UGT, que consideren que proposen un diàleg social "ineficaç i inútil". "El sindicalisme no es redueix al model de CCOO i UGT, ni al diàleg social. No renunciem als drets de participació, però l'estratègia és la lluita, la mobilització i el conflicte", ha dit el secretari general de CIG, Paulo Carril.

Les organitzacions són contràries a les darreres reformes laborals i de pensions han assegurat que la justícia social en un context de crisis múltiples és "indissoluble" de l'emancipació nacional. an argumentat que avançar en un marc laboral propi és "una necessitat objectiva" per millorar les condicions dels treballadors de Catalunya, Galícia i el País Basc."Tan dura és la negació de la realitat plurinacional i del dret a l'autodeterminació com la regressió en els drets socials", ha dit el secretari general del sindicat majoritari gallec, en l'acte de presentació de la declaració feta a Barcelona.

Al seu torn, el secretari general d'ELA, Mitxel Lakuntza s'ha sumat a la denúncia a la "farsa del diàleg social i al centralisme de l'Estat a l'hora de centralitzar" les polítiques laborals i ha defensat que "el sindicalisme de confrontació és l'únic que pot ajudar a avançar en drets laborals". Segons el secretari general del sindicat basc majoritari "el diàleg social dona a la patronal una capacitat de veto"

En què es diferencien? La declaració fa especial esment a la defensa dels drets lingüístics a la feina, que "també són drets laborals", per exemple. El document recull el compromís a situar al centre de l'estratègia la millora de les condicions dels treballadors i el rebuig al diàleg social "com a instrument de contenció" dels treballadors i de "servei als interessos de les elits". "Els països que no tenim un marc polític que garanteixi els drets nacionals necessiten organitzacions en tots els àmbits que avancin cap a l'alliberament. El sindicalisme social i de classe és necessari", ha dit en aquest sentit el secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló.

El secretari també ha carregat contra el "seguidisime polític" del sindicalisme majoritari que "perpetua la pèrdua de drets". D'altra banda, Perelló ha defensat que hi ha "escletxes" per fer canvis encara que Catalunya no pugui legislar totalment sobre matèries laborals per exemple incrementant el salari mínim que es paga en els serveis que subcontracten les administracions públiques.