Irlanda reconeix que la UE treballa en un possible pla de rescat

Nega però que s'hagi d'activar

Publicat el 16 de novembre de 2010 a les 14:46
El govern irlandès ha reiterat aquest dilluns que no està negociant activar el paquet de rescat de la Unió Europea (UE), però ha reconegut que sí que tenen "converses continuades". Fonts de la UE han dit a l'agència de notícies Reuters que les converses sobre un possible rescat "ja estaven en marxa" i que és "poc probable' que Irlanda sigui capaç de gestionar el seu deute sense ajuda externa. D'altra banda, la BBC assegura que Irlanda ha iniciat "converses d'alt nivell" amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i amb el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn. El mitjà britànic diu que l'economia irlandesa passa per una "situació desesperada".

El secretari d'Estat d'Afers Europeus irlandès, Dick Roche, reconeix que es mantenen converses "constants" sobre "el nivell del deute irlandès", però assegura que parlar d'un rescat "és irresponsable". 
"'L'argument que Irlanda trucarà a la porta del Fons Monetari Internacional (FMI) o que necessita un rescat de la UE és simplement equivocada", ha manifestat Roche, que ha advertit que si se segueix especulant sobre el suposat rescat d'Irlanda podria ser "perillós". 

Aquest diumenge, però, un membre del govern irlandès no va negar la necessitat d'un rescat econòmic de la UE i l'FMI, i no va descartar la possibilitat de recórrer a ajuda europea. Aquest dilluns Irlanda ha insistit que no necessita assistència de la UE. 



"Alguns càrrecs públics de la UE creuen que seria millor que Irlanda acceptés un paquet de rescat ara, enlloc de deixar que la incertesa continuï", ha dit l'editor d'assumptes europeus de la BBC, Gavin Hewitt. Segons Hewitt, Brussel·les tem que "qualsevol demora" pugui significar "riscos" i que es pugui repetir la crisi grega que va amenaçar l'eurozona aquesta primavera.