JARC-COAG reclama a les administracions que posin fi a les pràctiques monopolístiques que viu el sector cunícola

Els productors reben de mitjana 1,30 euros al quilo, mentre que els costos de producció se situen al voltant dels 1,75 euros

Publicat el 25 d’agost de 2015 a les 17:42
L'organització agrària JARC-COAG denuncia que les grans superfícies "estan posant en risc" la viabilitat de moltes explotacions de conills. El sindicat acusa grans cadenes de distribució d'estar fent "ofertes extremadament agressives" amb aquest producte i provocar que els preus en origen, és a dir, els que rep el productor, "siguin ruïnosos". Des de JARC-COAG expliquen que s'està pagant el conill als productors a 1,30 euros/quilo, quan els costos de producció se situen aproximadament en 1,75 euros/quilo. 

La situació encara s'agreuja més en el moment en què les grans cadenes de distribució fan ofertes que pressionen els preus a la baixa, fins al punt que es pot trobar als lineals conill per sota dels 4 euros/quilo. L'organització denuncia que la situació és "insostenible" i que "han de posar diners de la seva butxaca per continuar amb l'explotació oberta". 

A més, des de JARC-COAG remarquen el fet de no tenir una llotja de preus del conill de referència a Catalunya i, malgrat la posada en marxa de la Llotja Moncun -promoguda per Mercolleida i la Llotja de Bellpuig-, "la situació no ha millorat".

El sindicat denuncia que els escorxadors no hi col·laboren i això provoca que els preus de referència continuïn sent els de la Llotja de Madrid, "la qual està desvirtuada per la influència d'un important grup empresarial espanyol que domina bona part del sector productiu i de l'activitat d'escorxador, establint uns preus extremadament baixos". Segons JARC-COAG, és aquest gran grup "el que ha provocat una sobreproducció de conill amb la creació de noves instal·lacions". Per aquest motiu, l'organització demana a les administracions que acabin amb les pràctiques monopolístiques que estan ofegant els cunicultors.