
La banca espanyola arrossega 176.000 milions d'euros en actius tòxics de la construcció, segons recull l'informe d'estabilitat financera del novembre del 2011 que ha elaborat el Banc d'Espanya. El document apunta que l'exposició a actius "problemàtics" relacionats amb la promoció immobiliària (és a dir dubtosos, adjudicats i normals sota vigilància) representa el 52% del total dels crèdits al sector immobiliari, un 11,4% de la cartera de crèdits al sector privat i un 5,2% dels actius consolidats. Amb tot el Banc d'Espanya apunta la cobertura amb provisions assoleix el 33% del total de crèdits problemàtics.
El document apunta que malgrat que les caixes han fet "avenços significatius" en la seva reestructuració, la rendibilitat de les entitats de crèdit espanyoles segueix sotmesa a elements de pressió que deriven principalment del pes de les pèrdues pel deteriorament d'actius i de l'aprimament del marge d'interessos. Es tracta, diu, d'un fenomen que "tendirà a persistir en els pròxims trimestres".
En tot cas, l'informe recull que les entitats de dipòsit espanyoles "segueixen registrant taxes positives de variació dels dipòsits d'empreses no financeres i famílies" que "contrasten amb les observades per al crèdit concedit". Segons el Banc d'Espanya, si persisteix aquesta evolució "alleugerirà parcialment les necessitats de finançament en els mercats financers en els pròxims mesos".
També creixen els actius dubtosos de crèdit al sector privat de negocis. Segons el document, entre el juny del 2010 i el del 2011 l'increment ha estat del 24,9%, fet que s'explica precisament pels crèdits concedits a les empreses de construcció i de promoció immobiliària. Pel que fa a la resta d'empreses no financeres, el ritme de creixement ha estat del 13,8%, menys que al mateix període anterior que va ser del 30%.
Per contra, cauen els actius dubtosos relacionats amb els crèdits a les famílies per a l'adquisició d'habitatges i la resta de préstecs. Al juny del 2011 es mantenien, com en els últims trimestres, taxes de variació negativa del -3,1% i -10,1% respectivament.
Segons el Banc d'Espanya, des que va començar el procés de reestructuració de caixes i el volum de sanejament global de les entitats de crèdit ascendeix a 105.000 milions d'euros, una xifra que suposa aproximadament el 10% del PIB.