Els més afectats serien Paisatges del Ter, que té els dies comptats, Portes del Montseny i Vall de Sau-Collsacabra, que funcionen com entitats independents. Els consorcis turístics de Vic i del Lluçanès, en canvi, estan integrats dins de l’Ajuntament i del Consorci del Lluçanès, i la seva posició és diferent.
Aquests consorcis depenen de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments del territori que abasten. El finançament majoritari, però, sorgeix de la Diputació de Barcelona.
El passat mes de maig, la Cambra de Comerç, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal d’Osona i totes les entitats públiques i privades que treballen en l’àmbit turístic van presentar un pla estratègic per al sector a la comarca. Una de les pautes que s’hi fixaven era que tots els consorcis turístics passessin a treballar sota el paraigües del Consorci Turisme Osona, gestionat pel Consell Comarcal. “Es tracta de racionalitzar recursos”, diuen fonts properes al Consell Comarcal. “Osona té molts consorcis i un territori molt petit. La Diputació està abocant aquí més recursos que no pas en d’altres comarques i ara s’ho volen replantejar”, afegeixen les mateixes fonts.
La situació econòmica s’ha agreujat en els darrers mesos i la Diputació ha pres la decisió de retallar de manera dràstica les seves aportacions. En aquest nou marc, de moment, ja hi ha el primer cap de turc. Els treballadors de Paisatges del Ter han estat informats que el consorci desapareixerà en les properes setmanes. Així ho han decidit la Diputació i els ajuntaments implicats.
En aquest enrenou queden un munt d’incògnites per resoldre i les negociacions s’estan portant a totes bandes. En primer lloc, què passarà amb la resta de consorcis. L’única sortida que sembla viable, en la que s’hi inclou Paisatges del Ter, passa per integrar-se a l’estructura de Turisme Osona. Tot i això, està per veure quants treballadors i quina estructura d’aquests consorcis pot assumir Turisme Osona. Dependrà dels diners que hi hagi disponibles.
Anar al web del consorci Paisatges del Ter