La foscor del lloguer, més negre que el carbó

Publicat el 26 de novembre de 2009 a les 10:43

El lloguer, més negre que el carbó. Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) estimen que més de la meitat dels arrendaments d'habitatges localitzats a l’Estat espanyol són lloguers submergits que escapen del control del Fisc.

A hores d’ara, es calcula que sobreviuen a les clavagueres de l’economia  més d'un milió de lloguers no declarats a tot l’estat, el que representa el 54% del total del parc d'habitatges llogats, segons el “Informe sobre els Lloguers Submergits a Espanya” realitzat per aquest col•lectiu amb motiu de la seva IX Congrés Nacional que se celebra aquest dijous i divendres a Santander.

L'informe de Gestha-elaborat a partir de l'encreuament de les últimes dades disponibles de l'Agència Tributària i del Ministeri d'Habitatge- revela que si bé la reforma fiscal aplicada per primera vegada el 2007 va permetre aflorar 89.766 lloguers submergits, el cert és que el frau en aquest sector a penes s'ha reduït en tres punts percentuals en l'últim any, en passar del 57,1% al 54%.

Els Tècnics d'Hisenda atribueixen aquest "reduït impacte" de la reforma als límits establerts. Uns límits que només permeten beneficiar d'una reducció del 100% del rendiment net aquells propietaris els inquilins- treballadors o autònoms - tinguin entre 18 i 35 anys i uns rendiments nets superiors a 7.236,60 euros, és a dir, poc més dels beneficiaris del Pla d'Habitatge 2005-2008 i del pla d'emancipació del Ministeri d'Habitatge- els que perceben la "renda bàsica d'emancipació".
 
La majoria dels propietaris amb altres inquilins poden reduir la meitat dels seus beneficis en l'Impost de la Renda, com en anys anteriors.

El gas, l’aigua i electricitat, els testimonis

Així mateix, denuncia que, tres anys després de l'entrada en vigor de la Llei de prevenció del frau fiscal, l'Agència Tributària no ha aprovat encara la norma que permetria l'aplicació efectiva de la seva "mesura estrella", que obligava a les companyies subministradores de energia elèctrica, aigua i gas a facilitar els consums de tots els habitatges, per tal de permetre la identificació dels immobles que, estant aparentment desocupats, amaguen realment una lloguer submergit.

Unes rendes ocultes de més de 2.450 milions d'euros anuals

D'altra banda, l'estudi dels Tècnics xifra en més de 2.450 milions d'euros anuals les rendes submergides derivades de l'arrendament d'habitatge, calculades amb les reduccions aplicables (excloent d'aquest còmput els lloguers relacionats amb garatges, locals, solars, oficines i altres immobles similars).

Segons el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, "que la major part de les rendes del lloguer no estiguin declarades vol dir que en el si de l'Agència Tributària de l'Estat alguna cosa està funcionant molt malament; hem de considerar que no és un mèrit de la lluita contra el frau que augmenti la mitjana declarada per arrendador, impulsada pels propietaris que es van beneficiar de la reducció del 100% de les rendes percebudes sense pagament d'impostos ".

Catalunya, Andalusia i Madrid, les que tenen més lloguers submergits

Per zones geogràfiques, l'informe de Gestha assenyala que més de dos terços dels habitatges llogats els arrendaments no són declarats (un 68% del total) es concentra a Catalunya, Andalusia, i Madrid, mentre que les comunitats autònomes de la Rioja, Cantàbria i Aragó són les que menys arrendaments il legals presenten.

Pel que fa a la quantitat defraudada, Catalunya lidera el rànquing nacional amb més de 740 milions d'euros anuals de rendes no declarades per arrendament d'habitatge, seguida de les Comunitats de Madrid i Andalusia, amb 709,7 i 404,4 milions d'euros, respectivament.