
Zona d'espera dels taxis de la T1 de l'Aeroport del Prat. Foto: Adrià Costa
Davant de la passivitat del govern espanyol, la Generalitat ha decidit intervenir en el conflicte entre els taxis i els vehicles de lloguer amb conductor (VTC). El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat avui que l'executiu català "espremerà" les seves competències i aprovarà aquesta mateixa setmana un decret llei. L'executiu vol evitar l’especulació amb la revenda de noves llicències VTC i obligarà a esperar dos anys abans de poder vendre-la. A més, aquests cotxes de lloguer hauran de portar un adhesiu que els identifiqui i serà necessari que comuniquin cadascun dels seus trajectes a través d'un registre electrònic.
Amb aquest sistema, el Govern vol comprovar que el servei s’ha contractat amb anterioritat (des d’una aplicació mòbil, per exemple) i evitar així situacions il·legals, com els cotxes de lloguer que aconsegueixen clients al carrer, situant-se a punts estratègics com l’aeroport, que la llei reserva només pels taxistes.
Ara mateix, centenars de llicències esperen als jutjats ser resoltes. El Govern, conscient que els jutges estan donant la raó als demandants de llicències, vol estar preparat davant d’un possible “allau” a finals d’any. Rull ha detallat que hi ha persones o empreses que han demanat fins a 800 llicències per elles soles. Com a "dic de contenció", el Govern obligarà a esperar almenys dos anys des de l'atorgament de la llicència per poder revendre-la.
A més, el decret també obligarà als vehicles de lloguer d'altres territoris de l'estat espanyol a no sobrepassar el límit de dies que poden treballar a Catalunya. El límit, que també afecta als taxis, és de 17 dies per cada tres mesos (un 20%), un llindar que es controlarà a través del nou registre. Aquesta norma no s'aplica, però, durant els grans esdeveniments, com el Mobile World Congress, que fan augmentar la demanda de cotxes de lloguer.
El decret també preveu un règim sancionador: fins a 1.000 euros de multa si no es comunica mitjançant el registre el trajecte que el client ha contractat, fins a 2.000 euros en cas que no es posi el distintiu i fins a 4.000 euros per aquells vehicles de fora que treballin a Catalunya més dies dels permesos.

El conseller Rull anuncia noves mesures contra l'intrusisme al taxi. Foto: SSC