«La reforma laboral apunta a feudalisme industrial»

Julia López López, Catedràtica de Dret del Treball a la UPF i la professora Consuelo Chacartegui de la mateixa universitat, la titllen "d'inconstitucional", "cara" i de "medicina equivocada"

Publicat el 23 de febrer de 2012 a les 01:48
Julia López López, Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la UPF i Consuelo Chacartegui, Professora de Dret de la UPF Foto: Aquí Parlem/RTVE

"És obvi que amb l'atur que existeix que calia fer alguna cosa, però no qualsevol cosa". Amb aquesta sentència Julia López López, Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat Pompeu Fabra carregava els neulers contra la reforma laboral aprovada pel govern espanyol en el programa Aquí Parlem de RTVE, dirigit per Lluís Falgàs. De fet, López titlla la reforma "d'inconstitucional", de "cara" i "desestabilitzadora".

Una diagnosi compartida per la professora de dret del Treball de la mateixa universitat, Consuelo Chacartegui, que afegeix que la reforma "trenca l'equilibri contractual" i avisa del "feudalisme industrial" que podria suposar pels treballadors deixar els seus drets a la porta de l'empresa. Ambdues acadèmiques porten a terme un estudi sobre les conseqüències d'aquesta nova normativa.

La rebregada de les dues expertes a la modificació del dret de treball actual posa en dubte l'efectivitat i la causalitat i l'objecte de la norma. En aquest sentit, asseguren que "no garanteix l'ocupabilitat" i que "no està pensada en clau de contractació sinó d'acomiadament". "És una medicina equivocada", defineix Chacartegui i "és arreglar un cargol quan tota la taula està trencada", afegeix López.

Així mateix, les dues expertes i professores avisen que tot i que la reforma només contempla l'àmbit de les relacions laborals i no dels funcionaris, la constant laboralització del sector públic també posa en perill l'estabilitat d'aquest mercat laboral fins ara més aliè als cicles econòmics.