L'afer BPA, esperó per obrir Andorra a Europa

Aquest dimecres s'han iniciat a Brussel·les les negociacions per un acord d'associació entre el Principat i la UE

Publicat el 18 de març de 2015 a les 18:08
El ministre d'Afers Exteriors andorrà, Gilbert Saboya, ha assegurat aquest dimecres que la crisi de la Banca Privada d'Andorra, que ha qualificat "d'accident aïllat de males pràctiques", "només confirma que la via a seguir és obrir-se a Europa". Saboya ho ha dit durant l'acte a Brussel·les on s'ha escenificat el tret de sortida de les negociacions de l'acord d'associació entre Andorra i la UE, que li ha de permetre establir vincles particulars amb la resta d'estats membres i tercers estats. Entre els beneficis de l'acord amb la UE hi ha la participació en el mercat únic europeu o l'eliminació dels obstacles comercials i de la circulació de persones.

Per al ministre andorrà, el govern ha actuat "amb fermesa" contra l'afer BPA i ha demostrat "que no tolera aquest tipus de situacions" i que "fa el possible perquè no tornin a passar". També ha dit que ara treballen per "restablir la bona reputació" de la banca al país i que "s'han de dotar d'instruments jurídics". D'altra banda, Saboya ha dit que els seus homòlegs europeus "donen ànims" a Andorra per solucionar aquest cas.

Segons Saboya, aquest acord els obriria al "mercat interior" europeu i permetria que "els andorrans puguin accedir a l'oferta educativa i al mercat laboral" de la UE. A més el teixit empresarial pot aconseguir "nous mercats sense tants obstacles". L'acord d'associació d'Andorra ha de servir per "culminar el procés d'obertura" que va començar el govern d'Antoni Martí fa quatre anys i un període pel qual "s'han esforçat per treballar en la transparència financera internacional", ha apuntat Saboya. El ministre ha dit que l'acord haurà de tenir en compte les particularitats d'Andorra, un "país petit" amb intenció de "mantenir la identitat pròpia".

Una "nova etapa amb oportunitats enormes"

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha apuntat que amb les negociacions s'obre una "nova etapa" on hi ha "oportunitats enormes", tant per la UE com per als estats que comencen les negociacions, entre els que també hi ha Mònaco i San Marino. Mogherini, que ha celebrat poder iniciar unes negociacions en un ambient "positiu", ha explicat que "la lliure circulació de persones" i poder participar al mercat únic europeu "beneficiarà empreses i ciutadans" andorrans. Segons la cap de la diplomàcia europea, les negociacions se centraran en la "part econòmica" i es mirarà de "treballar junts pel concepte d'Europa" d'una manera constructiva.

Després de celebrar la cerimònia, el ministre d'Exteriors andorrà s'ha reunit amb Mogherini en una reunió bilateral que ha durat uns 10 minuts. De totes maneres, les negociacions sobre les condicions de l'acord no començaran de manera formal fins el 7 d'abril, quan el govern andorrà haurà estat investit oficialment després d'haver estat elegit l'1 de març.

Les negociacions coincideixen amb la crisi de la Banca Privada d'Andorra, intervinguda per l'Institut Nacional Andorrà de Finances, el regulador financer andorrà, perquè el banc està sent investigat pel govern dels Estats Units per una presumpta canalització de fons del crim organitzat. El cap del govern andorrà, Antoni Martí, va reunir-se dijous passat amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les, on després de la trobada va anunciar el cessament de tot el consell d'administració i d'alguns directius de BPA. 

Arran d'aquest afer, sis dies després dels fets, continua la limitació imposada de 2.500 euros setmanals per treure en efectiu dels caixers i, segons alguns clients de BPA, també segueixen els problemes per pagar en alguns comerços amb la targeta associada a comptes d'aquest banc andorrà.