
L'executiva en cap de la Corporació Mozilla i creadora de Firefox, Mitchell Baker (Oakland, 1957), es traslladarà a Barcelona al setembre per viure-hi un any. En aquesta entrevista amb Nació Digital explica què l'ha mogut a desplaçar-se fins a Barcelona:
- Per què escolliu Barcelona i no París, Roma o Madrid, o Londres, on no tindrieu dificultats d'idioma?
- Per aconseguir que Mozilla tingui un lideratge més fort, creiem que és important viure i treballar en llocs on l'anglès no és la llengua nativa. L'objectiu de Mozilla és construir Internet com un recurs públic global i, per això, és fonamental tenir un profund coneixement de múltiples idiomes i cultures. Per tant, estàvem buscant un lloc on l'anglès no hi fos la llengua nativa, però on la gent fos amigable amb les persones de parla anglesa. Serà un repte per a la meva família viure en una ciutat en què no dominem bé l'idioma que s'hi parla; per tant, és important el fet que la gent sigui amable i atenta amb aquest desavantatge nostre.
- Si us desplacessiu on fos, però amb d'altres col·laboradors vostres, aquest handicap ja no seria tan gran...
- No estem pas planejant de portar un grup de persones a Barcelona per crear-hi una oficina, motiu pel qual era important que poguessim fer el nostre propi camí sense una estructura de suport oficial de grans dimensions.
- Al vostre blog, asseguràveu que Barcelona estava molt ben situada...
- Barcelona és a prop de molts llocs. Hi ha activitats de Mozilla arreu d'Europa, i un nombre creixent de comunitats actives a l'Orient Mitjà i l'Àfrica, amb les que estat difícil de col·laborar activament des de Califòrnia!
- ...però des de Catalunya sovint es critica que Barcelona té un dèficit de connexions transoceàniques. Considereu que la ciutat està prou ben connectada internacionalment?
- Espanya té una comunitat de Mozilla activa i creixent, que també està treballant activament amb la nostra també creixent comunitat d'Amèrica Llatina. Dins d'Espanya, ens hem centrat en Barcelona perquè és una ciutat molt internacional, i té un aire de ciutat informal. La meva família està acostumada a gaudir de les dues característiques, i Barcelona les té. Barcelona també és un escenari tecnològic, amb emprenedors i universitats i espais de treball oberts. Pensem que això ens ajudarà a tots plegats a sentir-nos còmodes i a poder conèixer gent.
- La capitalitat mundial del mòbil i el Mobile World Congress (MWC) han influït en la vostra aposta per Barcelona?
- El MWC és un esdeveniment molt excitant, cert, però no va ser un dels principals factors que van decantar la nostra decisió de venir a Barcelona. Barcelona té un munt de grans característiques més, a banda del MWC!
- Treballareu conjuntament amb la comunitat catalana de Mozilla?
- La comunitat catalana de Mozilla ja em va acollir molt bé, i ja estic desitjant tornar a veure-la. Però vivint a Barcelona, espero fer molts viatges, i m'agradaria conèixer un munt de col·laboradors de Mozilla, i assistir a una gran quantitat d'esdeveniments on pugui iniciar a més persones en les nostres activitats, més enllà de Firefox.
- Sou conscients que el programari obert, com Firefox, ha permès que moltes llengües puguin ser tractades millor en l'àmbit digital que en tradicional?
- La comunitat catalana de Mozilla és un gran exemple de la importància que tenen per a nosaltres els idiomes locals i les comunitats. Una de les raons per les quals Mozilla està tan centrat en l'ús de programari de codi obert és perquè permet que la gent s'hi involucri, i que tot plegat generi un impacte en el seu propi desí. El programari de codi obert és, per se, una gran eina que permet que les persones desenvolupin interfícies en múltiples llengües. A més d'això, Mozilla combina el programari de codi obert amb un profund compromís a l'hora d'atorgar poder a les persones, cosa que permet construir tant un programari com unes organitzacions que ajudin la gent a controlar les seves pròpies vides.