
Montoro i Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al consell de ministres Foto: ACN
El ministre espanyol d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest divendres que Catalunya creixeria més del que ho ha fet l'últim any (1,5%) si la Generalitat "es dediqués al que s'ha de dedicar". Montoro ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta sobre la desviació de dèficit de Catalunya al 2014, en què va registrar un dèficit de 2,58% del PIB, lluny de l'objectiu marcat pel govern espanyol de l'1%. En aquest marc, ha assegurat que les dades demostren que "el gran mercat interior de Catalunya és Espanya" tal com "es posa de manifest en aquesta sortida de la crisi econòmica".
El ministre ha comparegut a la roda de premsa posterior al consell de ministres per presentar les dades de dèficit del 2014 que situen el conjunt de les administracions en un 5,7, una dècima per sota l'objectiu del 5,8, però el del grup de les comunitats autònomes en l'1,66%, i el de Catalunya en un 2,58%. .
El ministre no ha volgut aprofundir en aquest incompliment i ha recordat que que Catalunya "està creixent", però ha assegurat que aquest creixement seria superior si la Generalitat no estigués dedicada "a altres coses i prioritats" i els efectes positius de la recuperació arribarien "cada vegada més ràpidament a més catalans i al conjunt dels espanyols".
Montoro ha volgut extrapolar l'exemple a altres administracions i ha asseverat que "si tots posessin l'ànim de les nostres polítiques en enfortir aquesta recuperació econòmica estic convençut que encara serien millor els fets".
Santamaría vincula el resultat del CEO amb la gestió de l'executiu Rajoy
Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet referència també a Catalunya per assegurar que els resultats de l'últim CEO, que dibuixaven un escenari en què CiU i ERC no aconseguien la majoria absoluta i també un increment dels partidaris que Catalunya no s'independitzi, són fruit de l'actuació del govern espanyol.
"En aquests anys hem viscut a Catalunya algunes qüestions importants que han obligat el govern espanyol a prendre moltes decisions, i cal analitzar quin ha estat l'efecte social d'aquestes decisions, i que s'ha reflectit en una institució (el CEO) que no depèn del govern espanyol, sinó de la Generalitat", ha dit.