
L'Ajuntament de Terrassa i el Col·legi d'Advocats d'aquesta ciutat obriran la primera oficina municipal per evitar desnonaments a causa d'execucions hipotecàries a finals d'aquest 2011. El servei neix amb l'objectiu d'oferir assessorament als afectats en el moment en què detectin que tenen problemes per fer front a la hipoteca, i intervenir mediant amb les entitats bancàries per evitar desnonaments. Es tracta de la primera oficina d'aquestes característiques que es crea a Catalunya i estarà gestionada per advocats especialitzats. L'Ajuntament confia en poder reduir el parc d'habitatges propietat d'entitats bancàries, que ascendeix a 5.000 pisos, i crear una borsa d'immobles de lloguer social.
La nova oficina neix amb la voluntat d'atendre les famílies que es troben en risc de perdre el seu habitatge per no poder fer front al pagament de la quota de la hipoteca. "Els afectats han de demanar hora per venir a l'oficina el primer cop que detectin que tenen un problema en la seva economia domèstica", comenta el degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa, Miquel Sànper, que assegura que el servei vol tractar els problemes de forma "el més embrionària possible" perquè a mig termini desitja "evitar arribar als procediments d'execució".
Els afectats seran atesos per advocats especialitzats que faran una radiografia del problema i un cop s'obri l'expedient s'iniciarà una tanda de trucades "urgents" amb les entitats bancàries. "En base a la manca de musculatura ho podrem fer a una velocitat determinada", adverteix l'advocat que comenta que després de quatre reunions de treball, des del mes de juliol, no s'ha aconseguit la implicació de les entitats financeres en el funcionament de l'oficina, només el compromís d'aportar uns interlocutors estables als diferents processos.
En aquest mateix sentit s'ha expressat el tinent d'alcalde de Serveis a les Persones, Manel Pèrez, que ha remarcat que "l'oficina no neix amb tota la musculatura que ens hagués agradat" i que al seu costat treballarà una comissió de seguiment, on hi participaran els bancs, les plataformes d'afectats i entitats veïnals.
Així mateix explica que l'objectiu del consistori també passa per arribar a un acord estable amb els bancs per reduir el parc d'habitatges expropiats per entitats i que actualment ascendeix a 5.000 immobles a la ciutat. "Volem negociar amb els bancs per poder crear una bossa de pisos de lloguer social que podem utilitzar en cassos d'emergència", comenta Pèrez.
Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha indicat que aquesta oficina neix conscient de les limitacions que es tenen en l'àmbit local per fer front al problema: "Potser sí que tenim pocs instruments. Potser sí que hi ha problemes. Però si nosaltres som capaços d'innovar, d'implicar-nos, de treballar-ho i de trobar propostes i accions que puguin alleugerir aquests problemes, doncs ho hem de fer".
La nova oficina obrirà les seves portes a finals d'aquest 2011 i la seu estarà ubicada al Col·legi d'Advocats de Terrassa, al carrer Gabriel Querol. Es calcula que al 2012, només a Terrassa, podrien produir-se més d'un miler d'execucions hipotecàries.