L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's (S&P) alerta que les seves previsions sobre l'evolució del deute sobirà a l'Estat espanyol parteixen d'un escenari base on Catalunya continua formant part d'Espanya, però que en cas d'independència, els indicadors crediticis de l'Estat, incloent el nivell mitjà del PIB per càpita, els comptes externs i la posició de les finances públiques, s'afeblirien.
Des d'aquesta perspectiva, l'agència ha confirmat aquest divendres l'avaluació 'BBB' amb perspectiva 'estable' del deute sobirà d'Espanya, però alertant igualment dels riscos que per a l'economia pot generar un entorn polític "fragmentat" després de les eleccions previstes per al 2015. S&P, que va elevar l'avaluació d'Espanya en un esglaó en l'última revisió feta el passat 23 de maig, destaca que les reformes estructurals aprovades a Espanya des del 2012 han augmentat la competitivitat, l'ocupació i les exportacions.
Tot i això, adverteix que persisteixen els dubtes sobre el comportament de la seva economia davant de la proximitat de les eleccions generals -previstes per finals d'any- i autonòmiques -que es faran al maig- i el debilitament de la demanda interna. A més, incideix que la deflació és "un llast per al progrés econòmic i fiscal" del país. "La possibilitat que les eleccions generals del pròxim any puguin generar un entorn polític fragmentat, a nivell nacional i regional, també pot donar lloc a desviacions en les polítiques fiscals i estructurals. Això podria posar en risc els objectius de dèficit públic a mitjà termini i el creixement econòmic", subratlla.
S&P manté la nota d'Espanya en una categoria semblant a la qual li atorga Moodys ('Baa2' amb perspectiva 'positiva'), però un esglaó per sota de la de Fitch, que a final d'octubre la va confirmar en 'BBB+' amb perspectiva 'estable'.
S&P alerta que la independència afebliria l'economia espanyola
L'agència de qualificació confirma l'avaluació 'BBB' d'Espanya
Ara a portada
-
-
Política ERC avala la nova injecció de crèdit d'Illa a canvi d'incidir en la resposta als aranzels Sara Escalera
-
Política L'oficialitat del català: entre la discreció i una pròrroga de Junts a Sánchez que no és eterna Bernat Surroca Albet
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
Publicat el 14 de novembre de 2014 a les 19:20
Et pot interessar
-
Economia El Cercle d'Economia reclama «replantejar» la relació amb els EUA en ple moment d'«alarma» a Europa
-
Economia L'atur puja fins al 8,91% i Catalunya registra 47.100 desocupats més
-
Economia Freixenet anuncia un ERO que afecta 180 treballadors
-
Economia Brussel·les manté la mà estesa als EUA mentre negocia els aranzels i reclama «claredat» a Trump