Pel que fa al futur a mig i llarg termini, Trichet s'ha mostrat partidari de corregir "els importants defectes" del sistema financer mundial sense per aquesta raó qüestionar l'economia de mercat que és, ha dit, l'única capaç, en aquest moment, de proporcionar una prosperitat duradora en el món.
  En tot cas, el primer objectiu ha de ser millorar la resistència del sistema financer. "No podem tolerar les debilitats que van aparèixer a partir d'agost del 2007 i menys encara les de mitjan setembre del 2008. Hem de treure les conseqüències, sense ser complaents, de la situació actual", ha advertit.
  Trichet ha esbossat algunes pistes de reforma en tres àmbits concrets on a la seva manera de veure el canvi és "indispensable", com ara la prioritat que es concedeix al curt termini, la repetició de cicles i la transparència. Per al president del BCE les carències en aquests terrenys han contribuït molt a crear les condicions de la crisi i amplificar-ne els efectes.
  Així, ha plantejat posar en marxa un sistema de remuneració de directius "més equilibrat" i que no estimuli l'assumpció de riscos excessius, així com sistemes interns més eficaços de control de riscos.