
La crisi econòmica ha fet baixar un 20% l'ocupació hotelera a Berga durant els dies de Patum respecte de l'any passat. Els hotelers han explicat que les xifres d'ocupació se situen entre el 70 i el 80%, i només s'arriba a la plena ocupació el dijous i el dissabte -que solen ser els dies amb més afluència de gent-. El director de l'hotel Estel, Carles Fígols, ha explicat que no recorda cap any en què "uns dies abans de la festa no estigués tot ple". De fet, Fígols ha recordat que algunes de les reserves ja es feien amb un any d'antelació. En el cas dels bars i restaurants, alguns dels seus propietaris han decidit contractar nou personal per fer front a cinc dies d'intensa activitat.
Per als hotelers de Berga, Patum sol significar plena ocupació. Aquest any però, la situació ha canviat respecte altres edicions i asseguren que la crisi n'és la principal responsable. La directora de l'hotel Ciutat de Berga, Judit Serra, ha explicat que la gent s'ha preocupat molt pel preu i "alguns clients de sempre han decidit pujar i baixar cada dia per estalviar-se el cost de l'hotel".
D'altra banda, el responsable de l'hotel Estel, situat a l'entrada sud de Berga, Carles Fígols, ha explicat que els nivells d'ocupació se situen al voltant del 70 i el 80% i l'hotel només està ple el dijous i dissabte, que solen ser els dies amb més afluència de gent. Pel que fa al càmping Berga Resort, el seu administrador, Joan Barniol, ha explicat que per Patum les instal·lacions només reben un 20% més d'ocupació respecte altres caps de setmana i ha assegurat que el benefici per al càmping no és tan elevat com en els hotels de ciutat.
Famílies i joves, els clients més comuns
Serra ha explicat que la majoria de clients de l'hotel Ciutat de Berga són famílies que venen a passar uns dies amb la família. D'altra banda, els firaires que treballen per Patum també solen ser clients habituals. En canvi, a l'hotel Estel, el client varia respecte altres èpoques de l'any i per Patum sol ser més juvenil.
Tot i això, molts joves opten per l'alberg de Berga, amb capacitat per a 190 persones. La seva directora, Gemma Ribolleda, ha explicat que els dies més fluixos són dimecres, divendres i diumenge, amb una ocupació d'entre el 30 i el 40%. En canvi, el dijous està al 70% i dissabte al 100%.
Més gent treballant
Alguns dels bars han de contractar gent nova per fer front a l'augment de la demanda. Tot i això, asseguren que durant els dies de Patum es treballa "molt però de manera diferent". "Servim amb gots i plats de plàstic, fem molts entrepans i la feina arriba per tongades", han explicat. Tots coincideixen en què l'aigua, la cervesa i la barreja, la beguda típica de les festes de Patum, són els refrescos més consumits durant aquests dies.
Galeries de fotos d'edicions anteriors:
- Patum completa 2011 (Joan Parera)
- Patum de lluïment 2011 (Joan Parera)
- Patum 2010 (Joan Parera)
- Patum 2010 (Mar Martí)
- Patum 2009 (Joan Parera)