Un pagès d'Alcarràs fa caure a terra 82 tones de préssecs per denunciar els baixos preus de les grans distribuïdores

Publicat el 24 d’agost de 2015 a les 13:31

Els préssecs, al terra Foto: Oriol Bosch


Un pagès d'Alcarràs (Segrià) ha tirat a terra la producció de 82.000 quilos de préssecs d'una finca de 1,8 hectàrees acollint-se així a la mesura de la ''no collita'' per denunciar els baixos preus que paguen les grans distribuïdores del mercat. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) fa dos anys i mig que treballa en aquesta possibilitat com una dinàmica contemplada pels estaments europeus.

El responsable de la fruita dolça del sindicat, David Borda, ha dit que es tracta de donar ''un missatge clar'' a les grans cadenes europees i marcar una ''línia roja de preu''.  Per inversemblant que sembli, al pagès li resulta més econòmic portar a terme aquesta mesura que collir la fruita, pagar el sou als temporers i portar-la a càmera per ser comprada a un preu baix per les grans distribuïdores comercials

Segons Borda, tirar la fruita a terra li costa al pagès 2 cèntims, i collir-la, en canvi, 6, per la qual cosa, s'estalvia 5 cèntims que aplicat als 20 que cobra pel peritatge inclòs en la retirada de fruita del mercat, li resulta un guany indirecte de 25 cèntims el quilo.
''Sap molt greu haver-ho d'aplicar'' perquè la mesura representa tot el contrari del que busca el pagès durant tot l'any, és a dir, vendre la seva fruita al mercat. 

JARC ha remarcat que amb aquesta acció, a la qual s'ha acollit aquest pagès d'Alcarràs i un altre de la zona, es vol fer pressió política perquè es produeixi un gir en la tendència de les darreres setmanes dels grans distribuïdors i els responsables polítics europeus.


El ''cor en un puny'' al veure la destrucció de la fruita que ha costat un any de feina

El pagès Robert Jaimejoan ha assegurat que aquest dilluns té el ''cor en un puny'' en veure com es destrueix tota la fruita que li ha costat un any de feina. Tot i això, assegura que la no collita és, de totes les mesures de reiterada, la ''més benvinguda'' ja que les altres compten amb despeses que es carreguen al productor.

Jaimejoan ha explicat també a tall anecdòtic que ha estat complicat explicar als seus treballadors, majoritàriament subsaharians, que la seva feina d'avui era tirar tots els préssecs de l'arbre. No ho entenien, ha dit, i fins i tot s'han arribat a pensar que el seu sou estava en perill. Molts d'ells porten mesos amb el pagès i també han estat treballant en totes les fases de creixement dels fruits com són l'esporga o l'aclarida dels arbres.

El ministeri d'Agricultura va incrementar el passat dia 18 d'agost fins a les 38.400 tones els préssecs i nectarines a ser retirats del mercat per ser transformats en suc per a beneficència. La mesura serveix per pal·liar les dificultats de mercat i les repercussions del veto rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea.