Davant aquest context, des d'Unió de Pagesos reclamen a les administracions que treballin per a la reobertura del mercat rus, així com mesures de finançament per a les granges. El sindicat també planteja a les integradores la necessitat de "reajustar" la producció per tal d'adaptar-la a la demanda actual.
El sindicat adverteix que actualment el preu que reben els productors de porcí és el més baix dels darrers cinc anys, uns 0,90 euros per quilo. Durant el 2015, la cotització a la Llotja de Mercolleida es va situar en els 1,13 euros per quilo, de mitjana, un 11% inferior al 2014 (1'27 euros/quilo).
Tot i això, el preu percebut pels ramaders durant l'any passat va ser d'1,08 euros per quilo, segons el responsable del sector porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. Cal tenir en compte que el cost de producció d'un quilo de porc se situa en els 1,09 euros, el que representa que els ramaders van perdre 0,001 euros/quilo per cada animal que van dur a l'escorxador.
Desequilibri entre oferta i demanada
Les expectatives amb vista al 2016 "tampoc són bones" ja que segueix existint un desequilibri entre l'oferta i la demanda. En les dues primeres setmanes de gener el preu de referència del porc a Mercolleida va caure fins els 0,94 euros per quilo, repuntant lleugerament unes dècimes les dues setmanes següents, fet que Unió de Pagesos atribueix en bona part a l'autorització de l'emmagatzematge privat de carn de porc congelada.
El sindicat, però, no creu que l'emmagatzematge privat sigui la solució a la crisi de preus del sector ja que "l'únic que fa és retardar el problema". Saltiveri ha destacat que en aquests moments moltes granges estan plenes i, per això, es veuen obligades a vendre's els porcs amb 3 quilos més de mitjana, en comparació als darrers anys. "Mai havíem vist el pes dels porcs com tenen ara", ha sentenciat.
Finalment, Unió de Pagesos també reclama una normativa que garanteixi una aplicació correcta de les dejeccions i la fertilització, així com una gestió sense limitacions o obligacions que vagin més enllà de la normativa europea, i sense que suposin costos addicionals per a les explotacions. El sindicat ha recordat la importància de diferenciar, en el sector porcí, entre les zones d'alta densitat ramadera i les que no ho són, per establir condicions diferents i evitar que noves instal·lacions utilitzin les terres de zones d'alta intensitat per gestionar els purins.
Tot i això, el preu percebut pels ramaders durant l'any passat va ser d'1,08 euros per quilo, segons el responsable del sector porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. Cal tenir en compte que el cost de producció d'un quilo de porc se situa en els 1,09 euros, el que representa que els ramaders van perdre 0,001 euros/quilo per cada animal que van dur a l'escorxador.
Desequilibri entre oferta i demanada
Les expectatives amb vista al 2016 "tampoc són bones" ja que segueix existint un desequilibri entre l'oferta i la demanda. En les dues primeres setmanes de gener el preu de referència del porc a Mercolleida va caure fins els 0,94 euros per quilo, repuntant lleugerament unes dècimes les dues setmanes següents, fet que Unió de Pagesos atribueix en bona part a l'autorització de l'emmagatzematge privat de carn de porc congelada.
El sindicat, però, no creu que l'emmagatzematge privat sigui la solució a la crisi de preus del sector ja que "l'únic que fa és retardar el problema". Saltiveri ha destacat que en aquests moments moltes granges estan plenes i, per això, es veuen obligades a vendre's els porcs amb 3 quilos més de mitjana, en comparació als darrers anys. "Mai havíem vist el pes dels porcs com tenen ara", ha sentenciat.
Finalment, Unió de Pagesos també reclama una normativa que garanteixi una aplicació correcta de les dejeccions i la fertilització, així com una gestió sense limitacions o obligacions que vagin més enllà de la normativa europea, i sense que suposin costos addicionals per a les explotacions. El sindicat ha recordat la importància de diferenciar, en el sector porcí, entre les zones d'alta densitat ramadera i les que no ho són, per establir condicions diferents i evitar que noves instal·lacions utilitzin les terres de zones d'alta intensitat per gestionar els purins.