El Tribunal Constitucional ha confirmat que no impedirà que dilluns se celebri el debat sobre la declaració d'inici del procés cap a la independència que van pactar la CUP i Junts pel Sí. En el ple celebrat aquest dijous ha acabat rebutjant per unanimitat els recursos d'empara que al matí han admès a tràmit i que ahir van presentar Ciutadans i el PP exigint mesures cautelars per impedir la celebració del ple del Parlament de dilluns que ve.
El tribunal assenyala que tot i ser conscient del "risc" que el ple del Parlament aprovi una resolució d'acord amb la proposta independentista "això no ha de conduir a distorsionar el moment assignat per l'ordenament constitucional a cada institució per exercir les seves competències". En aquest sentit apunta que el Parlament és "la seu natural de debat polític" i que el resultat d'aquest debat "no ha de condicionar anticipadament la viabilitat del mateix".
En una nota que han fet pública al migdia, els magistrats han argumentat que els tres recursos de C's, PSC i PPC complien el "requisit de l'especial transcendència constitucional" que exigeix la Llei del TC per admetre a tràmit un recurs d'empara, perquè plantegen "qüestions sobre les que no hi ha doctrina d'aquest tribunal". També assenyalen que la qüestió "transcendeix del cas concret" perquè "suscita una qüestió jurídica de rellevant repercussió social, amb conseqüències polítiques generals".
A diferència de l'escrit del PSC, que demanava l'anul·lació dels acords de la mesa però no que aquesta decisió s'adopti de manera immediata, PPC i C's van introduir als seus textos una petició perquè el tribunal adoptés mesures cautelars i impedís el debat previst per dilluns vinent. En el cas de C's es reclamava que s'"atorgués de manera immediata la cautelar suspensió dels acords recorreguts contra els que es dirigeix l'empara" donada la "extraordinària gravetat que per a la supervivència dels propi ordre constitucional tenen els acords impugnats". El PP demanava que se suspenguin els acords sense ni tan sols escoltar les parts i recordava que si el TC no actua amb immediatesa es perdria la finalitat del recurs d'empara.
De la decisió del TC, segons l’escrit del PSC, en depenia que es garantís a Catalunya “la vigència de l’estat de dret”, així com l’”exclusivitat del poble espanyol en la titularitat de la sobirania, l’autonomia de nacionalitats i regions dins de la unitat d’Espanya, els principis de seguretat jurídica i interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics, i l’eficàcia general de les sentències del Tribunal Constitucional”. També “els preceptes constitucionals dedicats a l’organització territorial, a l’organització institucional de les comunitats autònomes i a la distribució competencial entre aquestes i l’Estat”.
Rajoy ho recorrerà "l'endemà" de l'aprovació
La decisió del Constitucional no ha estat cap sorpresa. De fet, ahir Mariano Rajoy va assegurar que si el Parlament aprovava la declaració independentista, la recorreria "l'endemà". Una declaració d'intencions que deixaven entendre que el cap de l'executiu espanyol no confiava amb el fet que els recursos d'empara dels partits unionistes tindrien recorregut.
El Constitucional confirma que no impedirà el debat de la declaració independentista
L'alt tribunal espanyol rebutja per unanimitat, després d'admetre'ls a tràmit, els recursos d'empara presentats per Ciutadans i PP que demanaven mesures cautelars per impedir la celebració del ple del Parlament
Ara a portada
Publicat el 05 de novembre de 2015 a les 17:42
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada