L'antic estadi del Barça es trobava en aquest punt on ara hi ha pisos i jardins

Un indret històric de Barcelona on el futbol va fer vibrar milers d'aficionats

Barça
Barça
08 de febrer de 2025, 19:24
Actualitzat: 09 de febrer, 9:35h

El Camp de Les Corts va ser molt més que un estadi de futbol; va ser l'escenari on el Futbol Club Barcelona va consolidar-se com un dels grans equips d'Europa. Entre 1922 i 1957, aquest camp va acollir les gestes d'alguns dels jugadors més emblemàtics del club, i les seves grades es van convertir en el cor de la passió blaugrana.

L'emplaçament, situat entre els carrers Numància, Travessera de Les Corts, Vallespir i Marquès de Sentmenat, ha canviat completament: on abans hi havia una sorollosa graderia plena de seguidors, ara hi ha edificis residencials i els tranquils Jardins de Magalí.

D'on ve la paraula culer

El camp de Les Corts va ser dissenyat pels arquitectes Santiago Mestres i Josep Alemany, i en un principi comptava amb una capacitat de 25.000 espectadors -xifra que, en aquella època, no era pas poca cosa dins el món del futbol-. No obstant això, amb el creixement del club i la seva afició, l'estadi va anar ampliant-se fins a arribar als 60.000 seients abans de ser enderrocat.

Un dels elements més singulars va ser la tribuna coberta, una obra mestra de l'enginyeria d'Eduard Torroja, que es va construir el 1943. Un fet curiós és que, per la seva estructura, des del carrer es podien veure els aficionats asseguts a les grades, fet que va donar lloc al sobrenom de "culers", encara utilitzat avui dia per referir-se als seguidors del Barça.

L'escenari d'una era gloriosa

El trasllat del Barça al Camp de Les Corts va coincidir amb una de les seves etapes més brillants. Va ser en aquest camp on el club va obtenir importants victòries, com els tres Campionats d'Espanya (1924-25, 1925-26, 1927-28) i el primer títol de Lliga de Primera Divisió de la història del futbol espanyol, aconseguit la temporada 1928-29. Els noms de jugadors llegendaris com Paulino Alcántara, Josep Samitier, Ricardo Zamora i Emili Sagi-Barba van marcar una època i van convertir Les Corts en una autèntica catedral del futbol.

Però el creixement del club va fer evident que el Camp de Les Corts ja no era suficient per a una afició que no parava d'augmentar. La manca d'espai per a noves ampliacions va portar a la construcció d'un nou estadi: el Camp Nou, que es va inaugurar el 1957. Amb aquest canvi, l'antic estadi va ser enderrocat i el seu lloc va ser ocupat per blocs d'habitatges, canviant completament la fesomia del barri.

Del futbol a la vida quotidiana

Avui, a l'espai que un dia va ser el centre del sentiment blaugrana, es troben els Jardins de Magalí, abans anomenats Jardins de les Infantes fins al 2019. Aquest espai verd ofereix als veïns un racó de tranquil·litat amb arbres singulars, un parc infantil, pistes de petanca, una pista de bàsquet i un espai de pimpó. No obstant això, per als més nostàlgics del futbol, encara ressona el record dels dies en què Les Corts vibrava amb cada gol del Barça.

Tot i que ja no queden rastres físics del vell estadi, la seva història roman viva en la memòria dels aficionats i en l'essència del barri. Els edificis i jardins que avui ocupen aquest espai amaguen sota els seus fonaments les històries d'un passat glorós, on el futbol va ser molt més que un joc. Allà, el futbol va ser una passió col·lectiva que va marcar generacions, la passió que uneix a allò que és més que un club, els "culers" i el Barça!