PRIMÍCIA

«El dany hauria estat irreparable»: la justificació completa del CSD per inscriure Olmo

L'òrgan del govern espanyol fa referència al dret al treball dels futbolistes i a l'"interès públic" que puguin disputar les competicions domèstiques, i més concretament la Supercopa d'Espanya

Celebració d'un gol de Dani Olmo amb el Barça
Celebració d'un gol de Dani Olmo amb el Barça | FCB
10 de gener de 2025, 16:53
Actualitzat: 17:29h

"El dany hauria estat irreparable". Amb aquesta frase el Consell Superior d'Esports va avalar la inscripció de Dani Olmo i Pau Víctor a la Lliga, tal com es reflecteix a la resolució completa a la qual ha tingut accés Nació. L'òrgan del govern espanyol també fa referència al dret al treball que tenen els dos futbolistes i a l'"interès públic" que puguin disputar les competicions domèstiques, inclòs de manera immediata a la Supercopa d'Espanya, de la qual se'n destaca la seva "visibilitat i repercussió mundial".

L'escrit recorda que en la sol·licitud d'una mesura cautelar "han de ponderar-se les circumstàncies i els interessos en joc", referint-se tant a la part particular com a la pública. Sobre aquesta segona, el CSD considera que l'interès públic no queda afectat per la cautelaríssima, sinó que més aviat es reforça. Això es justifica pel mateix interès públic que té l'esport d'alt nivell a l'Estat i la mateixa projecció del futbol espanyol de manera internacional.

Pel que fa particularment a Olmo i Víctor, el text recorda que la llei blinda "el dret a una carrera esportiva conforme a les seves potencialitats". "La situació en la qual es troben ambdós jugadors suposa la impossibilitat de garantir aquest dret, produint-se de forma indubtable un detriment de la seva carrera professional, cosa que es veu agreujat per la seva curta duració en els esportistes d'alt nivell", argumenta el CSD.

Fonts jurídiques apunten que el text presenta una argumentació "inapel·lable" i que la comissió de la Lliga i la RFEF no tenen competències per validar o no la inscripció. La Lliga ja ha anunciat que portarà la resolució del CSD a la justícia ordinària, però aquestes mateixes fonts apunten que els dos futbolistes possiblement es mantindran inscrits fins al 30 de juny de 2025, tal com marca la sentència.

Des del club hi havia optimisme en què aquest cop se li donés la raó, cosa que ja havien descartat fer tant la Lliga com la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). El Barça s'acollia a un motiu de "força major" perquè no va rebre el comprovant del pagament dels 28 milions d'euros per la concessió dels seients VIP del nou Camp Nou abans del 31 de desembre, termini legal per a la inscripció.

En la decisió final hi havia un informe de la RFEF que és favorable al Barça, en què reconeixia que el club té part de raó i que el reglament hauria de modificar-se. Una decisió sorprenent, ja que la Federació s'havia alineat amb els equips que han posat la lupa en els moviments al Barça, com són l'Atlètic de Madrid, el Sevilla i l'Athletic Club. Tots ells, i d'altres com l'Espanyol, ja han fet comunicats contundents contra la resolució del CSD.

Si bé la inscripció era transcendental en l'àmbit esportiu, les conseqüències podien arribar fins a la junta directiva i el seu president. L'oposició, amb Víctor Font i Joan Camprubí com a cares visibles i futurs presidenciables, ja havia demanat a Laporta que presentés la dimissió immediata i l'havia amenaçat amb una moció de censura si no deixava el càrrec. Jaume Giró, exmembre de la candidatura de Laporta, també havia carregat contra el president.