Les deu cares dels Jocs Olímpics de París

La cita olímpica a la capital francesa respira entre la primera oportunitat d'una nova generació d'atletes i la fi de les estrelles que volen guanyar-se l'estatus de llegenda

Algunes de les estrelles dels Jocs Olímpics de París
Algunes de les estrelles dels Jocs Olímpics de París | Disseny d'Aleix Pérez
21 de juliol de 2024, 08:05
Actualitzat: 22 de juliol, 23:21h

Els Jocs Olímpics són la cita esportiva per excel·lència. És allà on sorgeixen les llegendes més grans de la història i on es produeixen alguns dels moments més memorables de l'esport, i que fins i tot transcendeix més enllà de la competició. La cita de París també viurà aquest fet en un moment de tensió geopolítica especialment pels conflictes a Ucraïna i Gaza.

Esportivament, la sensació és que a la capital francesa es veuran els primers passos d'una nova generació. A l'atletisme i a la natació es busca relleu a Usain Bolt i Michael Phelps, probablement les dues últimes llegendes olímpiques. Als Estats Units arriba un nou Dream Team de bàsquet que vol posar-se al nivell d'aquell de Barcelona'92. Al tenis, el present i futur de Carlos Alcaraz es trobarà amb el comiat de Rafa Nadal. Són algunes de les deu cares dels Jocs Olímpics de París.

Simone Biles

Amb només 27 anys i 37 medalles al seu palmarès, Simone Biles és la gimnasta més premiada de la història. Però arriba a París amb la missió d'acabar la feina que no va poder aconseguir a Tòquio. Biles va aconseguir quatre medalles d'or a Rio de Janeiro, però el 2020 va conformar-se amb una plata i amb un bronze després de retirar-se d'una de les finals per problemes de salut mental. Des de llavors, l'atleta estatunidenca s'ha convertit en un referent sobre la conscienciació d'aquestes malalties i, un cop recuperada, busca tancar la seva trajectòria de llegenda.

Carlos Alcaraz i Rafa Nadal

El present i el futur del tenis espanyol es troben a la cita olímpica de París. Carlos Alcaraz debuta als Jocs i és un dels grans favorits per aconseguir la medalla, que també persegueix i se li resisteix encara a Novak Djokovic. Per altra banda, Rafa Nadal buscarà retirar-se amb una tercera medalla després de la que va aconseguir a Pequín 2008 (individual) i a Rio de Janeiro 2016 (dobles amb el català Marc López). Si bé les opcions del mallorquí en individual són molt reduïdes, Nadal i Alcaraz faran tàndem en la competició de dobles.

El nou Dream Team dels Estats Units

No és cap secret que els Estats Units arriben a totes les edicions dels Jocs Olímpics amb una medalla d'or assegurada. El bàsquet masculí només ha vist quatre guanyadors que no siguin estatunidencs en tota la història, i aquest cop no es preveu que la història canviï. I és que des de l'NBA arriba un nou Dream Team que vol emular el domini i la superioritat d'aquella selecció de Barcelona 92 comandada per Michael Jordan. LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Joel Embiid o Jayson Tatum són algunes de les cares visibles d'un equip que vol fer història.

Aitana Bonmatí

Té 26 anys i ja ho ha guanyat tot, però a Aitana Bonmatí li queda només una medalla olímpica per convertir-se en la reina absoluta del futbol. La selecció espanyola arriba com la gran favorita a fer-se amb l'or després de coronar-se campiones del Mundial l'estiu passat i ho fa comandada per la de Sant Pere de Ribes. Altres jugadores catalanes que van als Jocs són Alexia Putellas, Ona Batlle, Laia Aleixandri i Laia Codina.

Saúl Craviotto

Un altre català que té un gran repte a París és Saúl Craviotto. El piragüista de Lleida pot convertir-se en l'esportista espanyol amb més medalles olímpiques en la que previsiblement serà la seva última cita olímpica. Qui va ser abanderat en els passats Jocs de Tòquio, participarà com a mínim a la competició de K-4 i podria fer-se amb una sisena medalla després de les obtingudes a Pequín, Londres, Rio de Janeiro i Tòquio.

Noah Lyles

La velocitat busca nou amo després de la retirada d'Usain Bolt. I totes les mirades estaran posades en l'estatunidenc Noah Lyles, considerat actualment "l'home més ràpid del món". Després d'aconseguir una medalla de bronze a Tòquio, ara buscarà el triplet d'ors en les proves de 100, 200 i relleus de 100 metres. Però hi ha una altra fita que el faria passar a la història: superar alguns dels rècords de Bolt. I no és cap somni impossible, ja que ja ha estat molt a prop de batre la marca del jamaicà als 200 metres.

Eliud Kipchoge

Es pot guanyar una marató amb 39 anys? Eliud Kipchoge s'ha proposat completar un dels reptes més complicats de la història de l'esport. L'atleta kenyà va guanyar l'or el 2016 i el 2020 i buscar repetir per tercer cop, cosa que mai s'ha aconseguit en aquesta prova. Si bé en l'última marató que va participar al març va quedar desè, no se'l pot descartar perquè avui dia compta amb la segona millor marca de la història.

Tadej Pogačar

El ciclista més complet i ofensiu que s'ha vist en els últims anys ja té el Tour de França a la butxaca. Tant és si el recorregut s'adapta o no a les seves cames, ja ha demostrat que té la qualitat i l'ambició necessària per col·locar-se entre els millors de la història. Pogacar era una de les cares dels Jocs Olímpics indiscutibles després d'aconseguir el mallot groc i d'endur-se el Giro, però només uns dies abans de començar la competició olímpica ha anunciat que renuncia a participar-hi.

Katie Ledecky

Aquella jove que el 2012 deixava a tothom descol·locat després de guanyar un or amb 15 anys ja és considerada avui dia com una de les millors nadadores de tots els temps. A París, Katie Ledecky és la gran favorita en les tres proves de natació on competeix després de tenir deu medalles olímpiques ja al seu palmarès, i preveu aguantar fins als Jocs del 2028.

Olga Kharlan

El cas d'Olga Kharlan és excepcional i, més enllà de les seves habilitats esportives, serà una de les cares dels Jocs per un rerefons polític. L'esgrimista ucraïnesa va veure perillar la seva presència als Jocs després que fos desqualificada del Mundial de 2023 per negar-se a donar la mà a una rival russa. Ara bé, el Comitè Olímpic Internacional va atorgar una "excepció única" i va permetre a Kharlan ser a París. Buscarà ampliar el seu palmarès de quatre medalles olímpiques obtingudes a Pequín, Londres i Rio de Janeiro.

Arxivat a