La imatge que es va viralitzar un cop acabada l'obertura d'aquestes olimpíades va tenir un fort component social amb l'estadi de Maracanà vist des de les faveles de Rio. Els barris més pobres del Brasil es van acabar fent un lloc en l'actualitat dels Jocs quan, al cap de poc, la judoca brasilera Rafaela Silva, criada i entrenada en una favela, va guanyar la primera medalla d'or per al seu país.
People watch the Olympic Games opening ceremony fireworks from a favela in Rio pic.twitter.com/hBzkqbfV3L
— AFP news agency (@AFP) August 6, 2016
.@Rafaelasilvaa has just won #BRA 's first gold medal at #Rio2016 in #Judo beating Dorjsürengiin Sumiya of #MGL! pic.twitter.com/0O54ofK1AY
— Rio 2016 (@Rio2016_en) August 8, 2016
Tensió amb Rússia i concòrdia entre coreanes
També va donar la volta al món el triomf agredolç de la nedadora russa, Yulia Efimova, que tot i guanyar la plata en els 100 braça, va haver de suportar les escridassades i xiulades del públic, que no li va perdonar que en el passat donés positiu en diversos controls de dopatge. Els fets es produeixen com un episodi més de la polèmica per la xarxa estatal de dopatge, que ha deixat l'atletisme rus fora de Rio 2016.
Després de ser xiulada, Efimova va donar un caire polític a l'assumpte declarant: "Jo sempre havia pensat que la Guerra Freda era cosa del passat. Per què reviure-la ara fent servir l'esport?". Qui també es va pronunciar sobre aquesta qüestió va ser el nadador i campió olímpic estatunidenc, Michael Phelps, que va lamentar que "hi hagi gent que hagi donat positiu, alguns fins i tot en dues ocasions" i tinguin "l'oportunitat de nedar en uns Jocs". "És contrari a l'esport i em molesta", va reblar.
Una imatge molt diferent va ser la que van protagonitzar dues esportistes coreanes. Una de la República Popular Democràtica de Corea (la del nord) i l'altre de la República de Corea (la del sud). Mentre els seus dos països estan tècnicament amb guerra, les dues gimnastes van decidir fer-se una selfie.
Selfie de Corea del Norte y Corea del Sur. Para esto sirven las Olimpiadas pic.twitter.com/iCFebQmbqH
— Raúl González García (@Conektio) August 9, 2016
Contrast al voleibol platja i pressió estètica

Les jugadores d'Egipte i Alemanya Foto: Europa Press / Reuters
El xoc de cultures es va viure en el torneig olímpic de voleibol platja en el partit que van disputar les seleccions d'Egipte i Alemanya. Les xarxes socials van fer circular la imatge en la que, a una banda de la xarxa, hi ha l'egípcia Doaa Elghobashy coberta des dels turmells fins al cap amb el mocador hijab seguint la tradició islàmica malgrat els 30 graus que hi havia a la platja de Copacabana. A l'altre costat, l'alemanya Kira Walkenhorst intenta fer-li un tap vestint un bikini.
L'estètica no només ha estat comentada en aquest esport. El nadador etíop Nobel Kiros Habte va ser víctima de burles i atacs a les xarxes socials pel seu aspecte físic i estat de forma quan va competir en la prova dels 100 metres lliures.
De manera similar, la gimnasta mexicana Alexa Moreno va ser el blanc de diversos atacs relacionats amb el seu aspecte físic. En els dos casos, les xarxes van acabar bolcant-se en suport d'aquests dos esportistes.
Olympic swimmer Robel Habte has been dubbed 'Robel the Whale' due to his physique. Has fat shaming gone too far? pic.twitter.com/MP0gMqZMIB
— Loose Women (@loosewomen) August 12, 2016
You are talented, beautiful and I wish I had those strong legs!! You have a great future ahead #AlexaMoreno pic.twitter.com/2rcPFOxHcS
— Spicy Latina Mom (@spicylatinamom) August 10, 2016
Del rugbi al matrimoni
L'amor també s'ha fet un forat en l'actualitat olímpica en la final del rugbi a set femení entre Austràlia i Nova Zelanda. Acabat el partit i la cerimònia d'entrega, una voluntària dels Jocs, Marjorie Enya, li va demanar matrimoni a la jugadora de la selecció brasilera, Isadora Cerullo.
The only thing gayer than women’s rugby is literally a lesbian proposal and I LOVE IT https://t.co/6t6dH6fk9G pic.twitter.com/qCOh0toaN3
— Lauren Strapagiel (@laurenstrapa) August 9, 2016
La piscina verda
A principis de setmana, l'organització dels Jocs de Rio va haver de donar explicacions pel color de la piscina de salts de trampolí. L'aigua es va posar de color verd aquest dimarts i molts esportistes en van qüestionar la seva salubritat. Anàlisis posteriors van confirmar que l'aigua no era perillosa per a la salut i més tard, es va saber que l'acumulació d'algues a la piscina de salts va ser la causa del canvi de color.
Però la història no acaba aquí. L'organització finalment ha tancat la piscina aquest divendres després que diversos esportistes hagin denunciat que desprèn mala olor.Ermmm...what happened?! pic.twitter.com/pdta7EpP2k
— Tom Daley (@TomDaley1994) August 9, 2016
Segona oportunitat
Pocs esportistes poden dir que en unes olimpíades han tingut una segona oportunitat. El nadador espanyol Miguel Durán és un d'ells. En la competició dels 400 metres lliures, un crit del públic el va confondre i va saltar abans d'hora a la piscina. Quan ja es disposava a abandonar el recinte olímpic entre llàgrimes, els jutges li van permetre tornar a intentar competir, ja que l'error havia estat per causa aliena a la seva voluntat. Finalment va quedar últim però va quedar feliç de complir el somni de nedar en unes olimpíades.
El español Durán Navia se cae antes de largar y es descalificado. Esperó 4 años esta oportunidad. No hay consuelo. pic.twitter.com/Aj9MnXc7ys
— Andrés Quincoses (@Quincoses_) August 6, 2016