PERFIL

Lamine Yamal, de Rocafonda a fer història

El davanter del Barça, ha guanyat l'Eurocopa després de trencar tots els rècords de precocitat amb 17 anys acabats de complir, però no oblida els orígens humils del seu barri

Lamine Yamal celebra un gol fent el gest del 304 en homenatge al seu barri mataroní.
Lamine Yamal celebra un gol fent el gest del 304 en homenatge al seu barri mataroní. | FCB
14 de juliol de 2024, 15:30
Actualitzat: 15 de juliol, 0:10h

Fa tres anys l'afició blaugrana vivia un dels moments més traumàtics de la història recent del club amb l'inesperat adeu de Leo Messi. El club es quedava orfe de referents després de perdre el millor futbolista de la història. El que no se sabia en aquell moment és que a la Masia s'estava cuinant qui apunta que, amb prudència, temps i confiança, pot convertir-se en el relleu de l'argentí. Lamine Yamal, que aquest mateix dissabte ha complert 17 anys, ja té a tot Europa al·lucinant no només pel que ja s'ha vist d'ell a can Barça, sinó també per ser la gran estrella de l'Eurocopa, que ha guanyat essent un dels grans noms de la final.

Irones del destí han volgut que Messi i Lamine Yamal es trobessin, amb el català comptant només uns mesos i l'argentí rebent-lo per unes fotos d'un calendari solidari d'Unicef. Com si es tractés d'un relat escrit a la perfecció, aquell petit tocat amb les mans del millor jugador que ha trepitjat la gespa del Camp Nou ara pot fer història. Lamine Yamal ha batut tots els rècords de precocitat superant sense cap mena de timidesa a rivals que, literalment, poden tenir l'edat del seu pare. Tot plegat, demostrant una maduresa i una autoconsciència dins i fora del camp que són una rara avis a la seva edat.

Els orígens a Rocafonda

Però el cas del futbolista català també és especial perquè trenca esquemes i demostra que els marcs mentals, en algunes ocasions, són equivocats. De pare marroquí i de mare equatoguineana, el davanter català va néixer a Esplugues de Llobregat, però va criar-se entre Granollers i Mataró. De fet, va fer els primers passos al barri de La Torreta, a la Roca del Vallès. "Va estar aquí quatre temporades, de l'escoleta fins a prebenjamí, fins que el va venir a buscar el Barça. Mai saps si acabaran arribant tan amunt, però ell era increïble", deia el coordinador del club en aquella època, Inocente Díez Lázaro, en conversa amb Nació l'any passat.

"Fa no massa van estar per aquí, el vaig saludar i encara es recordava de mi", deia Díez. No és una frase menor, ja que reflecteix el que és Lamine Yamal i la seva família. Persones que no s'amaguen dels seus orígens humils malgrat que, en moltes ocasions, part de la societat els criminalitzi. Bona mostra d'això és que el davanter català celebra tots els gols fent el gest amb els dits d'un tres, un zero i un quatre. Què vol dir? Doncs són els tres últims dígits del 08304, el codi postal del barri de Rocafonda de Mataró, on viu encara ell i la seva família.

Què és Rocafonda? Doncs es tracta d'un dels barris que es van crear a les ciutats grans de Catalunya als anys seixanta per acollir l'arribada de persones del sud d'Espanya. Als anys noranta, amb una nova onada migratòria, va rebre altres persones que provenien majoritàriament d'Àfrica. Avui dia, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la meitat de la població de Rocafonda es troben en risc de pobresa. Com en altres barris vulnerables del país, els habitatges deteriorats o els carrers deixats són un habitual. També la presència policial, per desgràcia.

Davant això, l'extrema dreta ha trobat el caldo de cultiu perfecte per amplificar el seu discurs xenòfob i racista. És habitual que algun candidat de torn de Vox es planti al barri de Rocafonda, sempre envoltat de simpatitzants que el mantinguin ben allunyat de la realitat del barri. De fet, el pare de Lamine Yamal es va barallar amb militants del partit ultra durant la campanya de les municipals de l'any passat i els Mossos d'Esquadra se'l van acabar emportant. Irònicament, qui voldria expulsar d'Espanya tots els immigrants ara es veuen obligats a celebrar els gols d'un fill d'immigrants per no posar en dubte el seu patriotisme banal.

Del barri a la Masia fins al primer equip

I enmig de les dificultats de classe, ha nascut una estrella. Lamine Yamal arriba a la Masia amb set anys i la seva màgia fa que comenci a cremar etapes. De fet, no va tenir gairebé temps d'aposentar-se al juvenil del Barça quan el ja exentrenador Xavi Hernández va cridar-lo per entrenar amb el primer equip.

En la seva primera temporada completa, el davanter ha disputat 50 partits en els quals ha marcat set gols i ha donat deu assistències. De fet, ha acabat la temporada com a imprescindible a l'onze titular del Barça, ara és un fix al de la selecció espanyola i tot fa pensar que el nou entrenador culer Hansi Flick li mantindrà la confiança. Passi el que passi aquest diumenge, Lamine Yamal ja ha fet història. I tant de bo en faci molta més amb el Barça.

Els rècords que ja ha batut Lamine Yamal
  • Debutant més jove en la història del Barça.
  • Titular més joves de la història de la Lliga.
  • Golejador més jove de la història de la Lliga.
  • Debutant més jove de la història de la Champions.
  • Titular més jove de la història de la Champions.
  • Futbolista més jove que ha disputat una eliminatòria i uns quarts de final de la Champions.
  • Debutant més jove de la història de la selecció espanyola.
  • Golejador i assistent més jove de la història de l'Eurocopa.