FUTBOLÍTICA

Llibres a cop de pedal

Coincidint amb el cap de setmana en què es tanca el Tour femení i s’inicia la Vuelta masculina, us proposem una selecció de lectures ciclistes

Un grup de ciclistes en una etapa de la Vuelta 2023 a Barcelona
Un grup de ciclistes en una etapa de la Vuelta 2023 a Barcelona | ACN / Sílvia Jardí
18 d'agost de 2024, 18:00

Aquest cap de setmana, el Tour de França femení tancarà la tercera edició des del seu renaixement amb una apassionant etapa a l’Aup d’Uès, una circumstància que coincidirà en el temps amb l’inici de la Vuelta, que enguany donarà el seu tret de sortida des de Lisboa, tal com ja va fer el 1997 quan, per primera vegada i seguint el rastre marcat prèviament pel Tour, els seus organitzadors van decidir que la cursa comencés fora de les fronteres de l’estat espanyol.

Aquests dos esdeveniments coincidents en el temps, que tornaran a posar el focus mediàtic esportiu en el ciclisme, són una excel·lent ocasió per proposar-vos una selecció de lectures que, en aquestes darreres setmanes d’estiu, ben segur que faran les delícies dels apassionats de l’esport dels pedals i les dues rodes.

«100 pedalades per la història del ciclisme» de Rafael Vallbona

Aquest assaig, obra de l’escriptor i periodista Rafael Vallbona, autor de nombrosos llibres de cultura ciclista entre els quals destaca una completíssima història de la Volta a Catalunya publicada en ocasió del centenari de la prova, forma part de l’original col·lecció de l’editorial Cossètania que, amb el títol De 100 en 100, té com a comú denominador presentar-nos cent episodis relacionats amb una temàtica concreta. En aquest cas, Vallbona ens demostra els seus coneixements de la història ciclista relatant-nos cent episodis que van des de la invenció de la bicicleta fins als moments més apassionants de les principals competicions ciclistes.

«Les bicicletes i els dies» de Jordi Romeu

L’historiador, periodista i llibreter penedesenc Jordi Romeu és el responsable d’aquest nou assaig dedicat a la bicicleta que duu l’eloqüent subtítol "Història, cultura i representació d’un artefacte revolucionari" i que ha obtingut merescudament la quarta edició del premi d’assaig Ricard Torrents Bertrana. En aquesta obra, Romeu repassa, tant des de la història cultural com des de la crònica sentimental, el paper històric de la bicicleta i la seva relació amb personalitats culturals de primer ordre com ara Albert Einstein, Émile Zola, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir o Vladímir Nabókov. Una aproximació molt singular a una bicicleta que, com molt bé la defineix l’autor, és un autèntic «artefacte revolucionari».

«Un segle costa amunt. Una història política del ciclisme» de Ramon Usall

Escombrant una mica cap a casa, la tercera recomanació és obra de qui signa aquest mateix article, el sociòleg i historiador Ramon Usall. Fidel a la mirada social, històrica i política a l’esport que caracteritza la secció Futbolítica de Nació, aquesta obra ciclista, que ha estat publicada originalment en català per Manifest Llibres, però que compta amb una traducció castellana sota el segell madrileny Altamarea Ediciones, és una aproximació a la història política del segle XX a partir de la bicicleta i de l’esport ciclista. En conseqüència, l’assaig ens narra els principals esdeveniments d’aquesta centúria però des de l’original perspectiva de la bicicleta i del ciclisme com a prismes d’anàlisi.

«Passió bicicleta. Una història il·lustrada» de Luigi Cassini de la Rivera i Joan Alturo

Aquest llibre, obra de Luigi Cassini de la Rivera i magníficament il·lustrat per Joan Alturo, és una de les petites joies publicades per l’editorial barcelonina Mosquito Books. El llibre, que concedeix una gran importància al grafisme, és una aproximació als apassionants mons de la bicicleta, del ciclisme i de la seva història, i ens descobreix multitud d’aspectes que hi estan relacionats com ara les grans curses o els corredors i els cims mítics que han fet d’aquest esport una autèntica llegenda.

«Plomo en los bolsillos» i «Cómo ganar el Giro bebiendo sangre de buey» d’Ander Izagirre

Una de les veus més autoritzades per parlar de ciclisme amb un estil literàriament impecable que ens recorda el dels grans cronistes que aquest esport ha tingut al llarg del segle XX és la del periodista basc Ander Izagirre, responsable de les obres Plomo en los bolsillos, que recull històries i anècdotes curioses del Tour de França, i Cómo ganar el Giro bebiendo sangre de buey, que ens aproxima a la crònica apassionant del Giro d’Itàlia, totes dues publicades per l’editorial Libros del KO.

«Eso no estaba en mi libro de historia del ciclismo» i «La Carrera de la Paz» de Marcos Pereda

Un altre dels grans referents de la crònica ciclista contemporània, autor de multitud de llibres i articles relacionats amb el ciclisme, és el periodista Marcos Pereda que aquest 2024 ha publicat, a l’editorial cordovesa Almuzara, Eso no estaba en mi libro de historia del ciclismo, un text farcit d’anècdotes i curiositats relacionades amb la història ciclista. D’entre les moltes obres de Pereda destaquem també La Carrera de la Paz, la crònica de la prova ciclista que es va convertir en l’alternativa comunista al Tour de França i que ha estat publicada per l’editorial Báltica, precisament especialitzada en l’antic món socialista de l’Est europeu.

«Sócrates en bicicleta» i «La sociedad del pelotón» de Guillaume Martin

Aquestes dues obres, publicades per l’editorial basca especialitzada en ciclisme Libros de Ruta, tenen la singularitat d’haver estat escrites per Guillaume Martin, el cap de files de l’equip Cofidis per aquesta Vuelta de 2024 que no només és un corredor ciclista de primera fila sinó també un excel·lent filòsof i escriptor com ho demostren aquestes dues publicacions que reuneixen, de manera molt reeixida, les principals passions del seu autor: el ciclisme i la filosofia. De fet, la seva obra La sociedad del pelotón, subtitulada Filosofía del individuo dentro del grupo, li va valdre l’obtenció del prestigiós premi Jacques-de-Foucher, concedit ni més ni menys que per l’Acadèmia Francesa.

«El ciclista» de Tim Krabbé

Un altre corredor ciclista, si bé en aquest cas també jugador d’escacs i periodista, que va decidir combinar la bicicleta i la ploma és el neerlandès Tim Krabbé. L’any 1978, va publicar El ciclista, avui reeditada per l’editorial Geoplaneta, una novel·la de ritme vertiginós que fa un tribut al ciclisme alhora que reflexiona sobre la naturalesa humana i que es basa, com no podia ser d’una altra manera, en l’experiència que l'autor havia adquirit sobre les dues rodes. Un text que s’ha convertit en una de les grans obres de culte de la literatura esportiva.

«Los otros de la Vuelta» de Javier Bodegas

Ja que el que comença aquest cap de setmana és la Vuelta, dedicarem de manera específica a aquesta prova una de les nostres recomanacions. Es tracta de l’obra Los otros de la Vuelta, de Javier Bodegas, publicada per l’editorial basca Urizar, que recull fins a vuitanta petites i grans històries, la majoria d’elles dedicades als corredors que han fet gran aquesta cursa, però sense arribar a ocupar mai els principals titulars periodístics que hi anaven associats.

«Volata»

No podíem tancar aquesta selecció de lectures ciclistes sense fer esment de la revista Volata, dirigida per Olga Àbalos i amb Isaac Vilalta com a cap de redacció, dos periodistes que són autèntics referents ciclistes a casa nostra. Volata, que es presenta com una publicació de "cultura, ciclisme i periodisme" i que fa això que s’ha encertat en anomenar com a slow journalism, ha dedicat el dossier central del seu darrer número als colors que han marcat la història del ciclisme i que tenen en els mallots, des del groc del Tour al taronja del singular Euskaltel, uns dels seus principals exponents.

Arxivat a