FUTBOLÍTICA

Nadal, lectura i futbol: una selecció de llibres sobre gespa

Us proposem una selecció de llibres de temàtica històrica i futbolística que ben segur servirà per donar idees al Tió, al Pare Noel o als Reis d’Orient de cara als seus regals d’enguany

Les recomanacions de llibres futbolístics per al Nadal
Les recomanacions de llibres futbolístics per al Nadal | Pexels
22 de desembre de 2024, 16:00
Actualitzat: 16:05h

Com ja va essent habitual, la secció Futbolítica vol aprofitar la imminent arribada de les festes de Nadal per proposar-vos una alineació formada per llibres que s’aproximen al futbol des d’una perspectiva social, política o històrica i que, en conseqüència, són excel·lents suggeriments perquè el Tió, el Pare Noel o els Reis d’Orient us puguin encertar el regal que us faran arribar aquests pròxims dies.

Els Campañà i el Barça
Les cases del Barça
El contracte. Cruyff, Carabén, Catalunya
Això no estava al meu llibre del Barça
Girona FC. Camí cap a Europa
El meu germà era futbolista
Lecube. El futbolista de Hitler
La vuelta al fútbol en 80 historias
Mucho que decir y poco que contar
El fútbol es para listos
Munichs
Rapats

Amb l’1: Els Campañà i el Barça, dels Antonis Campañà, pare i fill

Contràriament al que hom podria imaginar, la celebració dels 125 anys d’història del Barça no ha provocat l’aparició d’una allau de títols relacionats amb el club blaugrana com sí que havia succeït arran d’altres efemèrides relacionades amb l’entitat. Tot i això, aquesta data singular sí que ens ha dut algunes publicacions molt remarcables en clau blaugrana entre les quals cal destacar, amb majúscules, Els Campañà i el Barça. Més enllà del futbol (1935-2007). Aquesta obra recull, en una excel·lent i acuradíssima edició a càrrec d’Arnau González, Toni Monné i l’editorial Base, les magnífiques fotografies d’Antoni Campañà Bandranas i Antoni Campañà Capella que ens narren la història del Barça i de Catalunya des de la Segona República fins a la primera dècada del segle XXI. Una autèntica joia que ben segur farà les delícies dels nostàlgics que salivegen amb les bones imatges que expliquen la més que centenària història del Barça.

Amb el 2: Les cases del Barça, de Frederic Porta i Manuel Tomàs

Amb l’aval del club, a través del seu segell Barça Books, l’editorial Lunwerg publica aquesta obra del periodista Frederic Porta i del documentalista blaugrana Manuel Tomàs que recull, en català, castellà i anglès, un apassionant viatge a través de les diferents llars que el Barça ha tingut durant els seus 125 anys d’història. Més enllà de la saviesa culer que sempre acrediten en Frederic Porta i en Manuel Tomàs, el llibre destaca per les seves abundants i magnífiques fotografies, que repassen des dels primers terrenys de joc de lloguer on va jugar el Barça fins als seus estadis en propietat, que van des del camp del carrer Indústria a l’esperat nou Camp Nou, passant és clar, pel mític recinte de les Corts i pel primer Camp Nou, que si la dictadura no ho hagués impedit s’hauria convertit en l’estadi Gamper en honor al fundador del club.

Amb el 3: El contracte. Cruyff, Carabén, Catalunya, de Ramon M. Piqué

També en clau blaugrana cal destacar El contracte. Cruyff, Carabén, Catalunya del publicista i comunicador Ramon M. Piqué, publicat per Columna. Una obra que repassa un moment cabdal no només en la història del Barça sinó també en la de Catalunya: l’arribada de Johan Cruyff a Barcelona i els canvis que aquesta va implicar per a la societat catalana. El text para especial atenció al paper que van tenir Armand Carabén, gerent del Barça i figura clau en aquell complex fitxatge, i Marjolijn van der Meer, la seva esposa neerlandesa, en l’aterratge de Cruyff al Barça. Curiosament, Carabén i van der Meer són el pares de David Carabén, el comissari que ha pilotat els actes de celebració del 125è aniversari del FC Barcelona que, com no podia ser d’una altra manera, han estat impregnats de la filosofia que va heretar dels seus progenitors, a qui el també cruyffista Ramon M. Piqué ens ajuda a conèixer una mica més.

Amb el 4: Això no estava al meu llibre del Barça, de Gerai Puig

Com a darrera novetat en clau blaugrana us ressenyarem aquesta obra de l’historiador i empresari Gerai Puig que, més enllà del desafortunat error en la traducció del seu títol, ja que n’existeix també una versió en castellà que, com la catalana, ha estat publicada per l’editorial andalusa Almuzara, recull una extensa col·lecció de curiositats i d’anècdotes relacionades amb la història del Barça que, ben segur, agradarà descobrir als afeccionats culers.

Amb el 5: Girona FC. Camí cap a Europa, de Jordi Bofill

La gran temporada 2023-24 del Girona, amb la històrica classificació per a la Lliga de Campions com a fita principal, tampoc ha passat desapercebuda al món editorial que, de la mà de l’editorial Base i del periodista esportiu gironí Jordi Bofill, autor també d’una crònica de l’ascens del Girona a la primera divisió, ens presenta aquesta obra, editada sota el segell oficial del club, que repassa, amb tot luxe de detalls gràfics, els darrers vuit anys d’història del Girona arribant fins al seu debut a la màxima competició europea de clubs, un somni fet realitat per a l’afició gironina.

Amb el 6: El meu germà era futbolista, de Llorenç Bonet

En un registre completament diferent cal esmentar aquesta obra de Llorenç Bonet, un home de futbol, que exerceix actualment com a adjunt a la direcció esportiva del Lleida CF, que, amb la col·laboració d’Àngels Masó, relata un episodi d’allò més tràgic en la història esportiva de les comarques de Ponent: l’accident que, el 28 de gener de 1995, va patir l’equip infantil del Poal que el mateix Bonet entrenava i que va suposar la mort del seu germà Moisès. Amb aquest esdeveniment tràgic com a epicentre, Bonet ens presenta una obra carregada de sentiments i d’emocions on el futbol, la vida i la geografia ponentina hi tenen un paper essencial. Editat pel mateix autor, el llibre es pot trobar tant en circuits alternatius com en algunes llibreries referencials de l’edició en català, com és el cas d’Ona Llibres.

Amb el 7: Lecube. El futbolista de Hitler, d’Oriol Jové

Un altre lleidatà, el jove periodista Oriol Jové, ens presenta aquesta apassionant biografia de Juan Gómez de Lecube, un talentós extrem dret que havia defensat els colors, entre d’altres, del Celta i de l’Atlètic de Madrid durant la dècada dels 20 i que el 1936, dies abans de l’esclat de la Guerra Civil, havia signat un contracte per convertir-se en entrenador del Nàstic tarragoní. Més enllà de la seva carrera de futbolista i d’entrenador, que va dur-lo a ocupar nombroses banquetes catalanes després de la Segona Guerra Mundial, la figura de Lecube destaca per la seva etapa com a espia nazi al servei de Hitler durant la Segona Guerra Mundial. Un període que Jové detalla a la perfecció en aquesta obra publicada per l’editorial Almuzara.

Amb el 8: La vuelta al fútbol en 80 historias, d’Iker Ruiz del Barco

Un altre jove periodista esportiu, en aquest cas el biscaí Iker Ruiz del Barco, conegut en diverses xarxes socials, com ara TikTok o Instagram, com a @elefutbol, ens presenta,  publicada per l’editorial Temas de Hoy, una volta al món en 80 històries futbolístiques, que ens recorden com la crònica d’aquest esport és alhora la crònica de l’evolució de la història de la humanitat.

Amb el 9: Mucho que decir y poco que contar, de Javier Guillén

Amb el subtítol Historia y contrahistoria del penalti de Djukic, aquesta obra del periodista gallec Javier Guillén, publicada per la madrilenya editorial Altamarea, i que compta amb un pròleg ni més ni menys que de l’expresident del Deportivo de la Corunya, Augusto César Lendoiro, narra amb tot luxe de detalls un dels episodis més recordats del futbol estatal dels anys 90: el penal que Djukic va fallar en el darrer minut de l'última jornada la lliga 1993-94, que permetre que el Barça de Cruyff es proclamés campió per quarta temporada consecutiva.

Amb el 10: El fútbol es para listos, de Carlos Marañón

Carlos Marañón, el director de la revista Cinemanía, integrant d’una nissaga que fa que sigui net, nebot i fill de futbolistes, és el responsable, juntament amb el periodista esportiu Miguel Guitérrez, d’aquesta obra destinada al públic infantil i juvenil que, editada pel segell Geoplaneta, ens exposa fins a cent seixanta-una historietes sobre el món del futbol que, il·lustrades per Fernando Del Hambre, ben segur ajudaran al propòsit dels seus autors i que no és altre que despertar la curiositat per la història de l’esport rei entre els més petits de la casa.

Amb l’11: Munichs, de David Peace

L’editorial independent barcelonina Contra, sempre atenta a les expressions de cultura popular contemporània, com ara la música i el futbol, és la responsable de la publicació de la versió en castellà de la darrera novel·la de David Peace, l’autor de l’elogiada Maldito United, que, amb el títol Munichs, ens narra la tràgica història de l’accident que van patir els integrants del Manchester United el 6 de febrer de 1958 quan, després d’haver disputat un partit de la Copa d’Europa a Belgrad, volaven de retorn a Anglaterra i s’havien aturat a omplir el dipòsit de l’avió a Múnic.

A la graderia: Rapats, de Carles Viñas

Per tancar aquesta selecció, i fugint de la temàtica estrictament futbolística, us suggerim una obra que hi està, però, molt relacionada. Es tracta del llibre de l’historiador Carles Viñas que, publicat per Manifest amb el títol Rapats. Una història de la subcultura skinhead autòctona, ens repassa l’univers català i estatal d’un moviment que ha estat un dels grans protagonistes de les graderies del futbol ibèric i que ha marcat l’evolució dels principals grups d’afeccionats radicals dels estadis estatals. Ara que el debat sobre l’animació és a l’ordre del dia, descobrir aquesta subcultura pot ajudar-nos a entendre una mica més la seva concepció del futbol i de la passió que aquest esport els desperta.

Arxivat a