Per què hi havia tants aficionats de l'Eintracht de Frankfurt al Camp Nou?

L'excedència i la suspensió del Seient Lliure, sumat a l'interès dels alemanys en l'eliminatòria i les revendes, han omplert l'estadi amb 35.000 seguidors de l'equip rival

Publicat el 15 d’abril de 2022 a les 07:50
Barcelona i el Camp Nou s'han omplert d'aficionats de l'Eintracht de Frankfurt per veure el partit d'Europa League contra el Barça. Això ha donat lloc a escenes insòlites, com el centre de la capital catalana col·lapsada de seguidors de l'equip alemany, o un temple blaugrana que ha xiulat els jugadors de Xavi quan han trepitjat la gespa. Però, per què hi ha tants aficionats, fins a 35.000, d'un equip rival a l'estadi del Barça?

Un dels motius, i no és el primer cop en l'actual temporada que passa, és l'excedència a la qual es van acollir 26.238 socis abonats. Això vol dir que més d'una quarta part dels seients de l'estadi poden ser ocupats per una persona que compra entrada, i que, per tant, pot ser aficionat al Barça, però també a l'equip rival que visita el Camp Nou. L'octubre passat, el club va permetre recuperar el seient, però es desconeix quantes persones amb abonament s'hi van acollir. Sigui com sigui, la recaptació ha estat la més alta de la temporada. 
 
Un altre dels canvis que ha aplicat la junta de Joan Laporta arran de la situació de pandèmia és la suspensió del Seient Lliure. Aquesta eina implicava que si un soci no podia assistir a un partit, posava el seu seient a la venda i, si era comprat, un percentatge del benefici anava destinat a ell, i l'altra part al club. Ara, qui no pugui anar al camp el pot o bé deixar, o bé intentar vendre per vies que no són legals.

Què vol dir això? Que l'abonament pot ser venut a un conegut o a un desconegut sense que el club en sigui conscient. Cal recordar que la revenda de carnet no és legal ni en l'àmbit del club -l'abonament és intransferible-, ni en l'àmbit general, i pot comportar multes. Ara bé, si algú s'apropa al Camp Nou minuts abans d'un partit, segur que podrà veure que s'ofereixen i es demanen carnets per entrar a l'estadi.
 
Més enllà de la política de compravenda d'entrades que promulga el club, hi ha, evidentment, un altre factor que explica les imatges que s'han vist aquest dijous. L'afició de l'Eintracht de Frankfurt és una de les més grans d'Alemanya i aquesta eliminatòria és gairebé històrica per al club, poc acostumat a jugar en escenaris tan grans com el temple blaugrana.

Només en el partit d'anada més de 250.000 persones van sol·licitar l'entrada al camp, en un recinte on només hi ha seients per 51.500 aficionats. Ara es preveu que n'han arribat a Barcelona 35.000, molts d'ells amb entrades revenudes per agències que les compren en bloc. Tot plegat ha donat lloc a un Camp Nou tenyit de blanc -irònicament, ja que és el color de l'equipació amb la qual ha jugat el conjunt alemany-.

[h3]El problema dels tour operadors[/h3]
Un altre dels motius que expliquen el que ha passat al Camp Nou són els tour operadors, empreses que compren entrades per vendre-les a turistes en paquets que poden incloure viatge fins a Barcelona i nit d'hotel. Aquestes companyies disposen de diverses targetes de crèdit per comprar les entrades de manera legal pels canals oficials del club, i després fan el negoci. El context de vacances de Setmana Santa ha facilitat aquesta situació. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'assessor de Joan Laporta, Enric Masip, ha reconegut que quan el club ven entrades, no sap a qui les està venent i si són o no aficionats de l'equip rival.

[h3]Seguretat desbordada[/h3]
La presència massiva de seguidors alemanys, sumada al seu comportament incívic a les grades per l'alcohol i perquè estaven permanent a peu dret, han provocat moltes protestes i desbordat la seguretat del Camp Nou. En acabar el partit, les protestes dels socis i aficionats del Barça s'han fet sentir a les xarxes i als mitjans i fins i tot s'han enfrontat Masip. Joan Laporta ha afirmat que el club seguirà el circuit de les entrades, que no són personalitzades, per aclarir com la pràctica totalitat de les disponibles han anat a parar a mans dels aficionats de l'Eintracht.

Fonts d'Interior apunten que durant el dispositiu de prevenció i de manteniment i protecció de la seguretat i l'ordre públic arran del partit, no es van produir detencions. Sí que hi va haver incidents a la prèvia, a la plaça Bacardí, a Horta, on es va disparar foam per repel·lir una "agressió directa". A banda d'això, les fonts del Departament asseguren que el dispositiu va transcórrer igual que en altres esdeveniments esportius d'aquesta magnitud.
 

[plantillavirals]