​L'Espai Cràter tindrà una nova sala immersiva que reproduirà erupcions

Està previst que estigui enllestida l'estiu que ve

L'entrada a l'Espai Cràter d'Olot
L'entrada a l'Espai Cràter d'Olot | Martí Albesa
15 de setembre del 2023
Actualitzat a les 11:26h
El centre d'interpretació dels volcans d'Olot, l'Espai Cràter, tindrà un nou atractiu didàctic l'any que ve. Es tracta d'una sala immersiva que vol servir perquè el visitant visqui com és una erupció volcànica. Serà un "cub immersiu" que explicarà les activitats eruptives que existeixen al món i posarà èmfasi en les freatomagmàtiques i estrombolianes, les quals van predominar a la Garrotxa.

“És una experiència, sobretot, sensitiva i visual. El mateix moviment de la imatge et pot generar un moviment físic, però la idea és que no hi hagi un terratrèmol al terra", explica el director de l'Espai Cràter, Xevi Collel, qui també deixa clar que la intenció no és reproduir l'atracció mecànica que hi havia a l'antic Museu dels Volcans del Parc Nou. "Volíem superar el terratrèmol que tothom recorda de la Torre Castanys i, per tant, no anem cap aquí. Sí que és veritat que la gent recorda molt el terratrèmol, però no ho fem perquè la gent ho recordi, sinó perquè anem renovant espais i ho anirem fent”, afegeix. 

El nou cub immersiu estarà situat en un racó de la sala expositiva de l'Espai Cràter i no substituirà cap dels espais tamàtics actuals. Tindrà una dimensió de fins a set metres quadrats i hi cabran entre sis i set persones. Segons Collell, han detectat que a l'exposició li falta "una mica més d'activitat experiencial" i consideren que amb aquesta nova eina reforçaran aquest àmbit.

El nou espai immersiu, però, no serà l'única novetat de l'Espai Cràter de cara al nou curs escolar que comença l'equipament. També hi haurà un nou mapping que substituirà l'actual que hi havia al talús de greda de l'interior de l'exposició. L'objectiu és fer-lo més didàctic i explotar més els recursos educatius en aquesta part de la sala expositiva.

El nou videomapatge costarà 35.000 euros i serà realitat a principis de l'any 2024 gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a la sala immersiva s'espera que sigui realitat l'estiu que ve i serà possible gràcies a una subvenció de 200.000 euros dels Fons Next Generation i l'aportació de 78.000 euros per part de l'Ajuntament.
 

L'actual mapping de l'Espai Cràter. Foto: Martí Albesa

 

80.000 visitants i millor valoració

Aquesta setmana, justament, l'Espai Cràter ha arribat als 80.000 visitants acumulats des que va obrir el 2022. D'aquest, un 85% han visitat la sala expositiva. Aquest estiu, 6.940 persones han visitat el centre d'interpretació olotí. El mes de més afluència ha estat l'agost, amb 4.036 persones, que han vingut principalment de l'Estat espanyol. Les províncies que més han visitat el centre han estat les de Barcelona (51%) i Girona (22%), seguides de Tarragona (7,27%), València (4,05%), Lleida (3,34%), Madrid (2,35%) i les Illes Balears (1,78%), entre d'altres.

El públic internacional ha representat el 16% del total i França es manté com el país que més visita l'espai (56% d'aquest públic), una tendència que perdura durant tot l'any. Després, hi ha els Països Baixos (13%), Bèlgica (13%), el Regne Unit (7%) o Itàlia (4%). Actualment, els visitants valoren l'Espai Cràter amb millor que fa un any. La valoració de l'experiència se situa ara al 9,15, una puntuació superior a la de l'any passat (8,84).

Aquesta tardor, l'Espai Cràter ha preparat una nova programació que comptarà amb noves propostes familiars, més tallers de ciència als barris, la tercera edició de la Setmana de la Vulcanologia, nous cicles de cinema i moltes altres activitats.

 
Arxivat a