Lluèrnia 2024 tornarà al centre d'Olot amb més de vint muntatges

La plaça Balmes, el volcà Montsacopa o la plaça Major seran protagonistes d'una edició que també comptarà amb una instal·lació solidària

01 d'octubre de 2024, 11:34
Una imatges d'arxiu de Lluèrnia
Una imatges d'arxiu de Lluèrnia | Martí Albesa

Des de fa mesos que Lluèrnia 2024 es cou a poc a poc. Quan falta poc més de trenta dies perquè sigui una realitat, aquest dimarts s'ha presentat al públic la tretzena edició del certamen del foc i la llum d'Olot. Enguany el festival se celebrarà el divendres 8 i dissabte 9 de novembre i tornarà al centre de la ciutat, al Nucli Antic. El primer dia s'encendran només les instal·lacions de llum i el segon s'hi afegiran les de foc. Hi haurà unes 25 instal·lacions situades a espais com la plaça Major, l'Hospici, la plaça de braus, el Firalet, la plaça Balmes, el cràter del volcà Montsacopa o als camps del voltant de l'Escola del Morrot.

Una de les raons per les quals s'han escollit aquests indrets és per tal d'eixamplar el festival i millorar el flux de persones. "No hi cabem al centre i hem d'expandir-nos i buscar nous llocs. L'any passat el recorregut era lineal. Aquest any hem intentat posar instal·lacions esquitxades al plànol de la ciutat. No hi ha un recorregut clar. Pots anar d'instal·lació a instal·lació per diferents carres, per tant, estem expandint el flux de visitants. És el repte que tenim", explica Xevi Bayona, director artístic de Lluèrnia.

Instal·lació solidària amb la Fundació Albert Bosch

Una de les principals novetats d'aquest any serà una instal·lació participativa que es farà de la mà de la Fundació Albert Bosch que treballa per millorar la vida dels pacients i familiars de malalts de càncer infantil. El muntatge es farà als terrenys del parc del Mas Serrat, al Morrot.

"És una instal·lació participativa. No només la podrem gaudir, sinó que entre tots l'haurem de construir. La idea és fer un camp de flors que donarà llum al càncer infantil", explica Cristina Sanz, directora de la fundació impulsada per l'empresa Noel i que aquest 2024 compleix vint anys.

Els visitants podran comprar una flor de llum per un euro allà mateix i plantar-la on vulguin per, així, construir la instal·lació. Es recomana, però, que la flor es compri amb anterioritat tant a diverses botigues de la ciutat com a través d'internet.

Presentació de Lluèrnia 2024 aquest dimarts a la zona de la plaça Balmes
Presentació de Lluèrnia 2024 aquest dimarts a la zona de la plaça Balmes - Pau Masó Ros

L'Hort de la llum a la plaça Major

Enguany, un dels muntatges protagonistes de Lluèrnia s'instal·larà a la plaça Major. Es tracta de l'Hort de la llum, una de les poques creacions que l'organització encarrega directament a uns artistes diferents cada any.

Aquest 2024 serà el torn dels arquitectes Pau Sarquella i Carmen Torres que presentaran el muntatge Llar. Ells formen l'estudi d'arquitectura Sarquella Torres situat a Banyoles i amb la seva instal·lació volen reproduir el fet de seure a la vora del foc. "La gràcia del festival és que, de cop, tenim una ciutat per poder fer experiments a l'espai públic i investigar o fer noves propostes. D'alguna manera, Lluèrnia acaba sent un punt on poder experimentar amb arquitectura, arts visuals o de carrer", diu Bayona.

A part de la plaça Major, també hi haurà instal·lacions destacades al Firalet amb el muntatge dels instituts o a la plaça Balmes amb la creació dels alumnes de primària de diversos centres educatius de la ciutat.

Lluèrnia 2024 també comptarà amb un espectacle final el dissabte a les 23 h al solar de situat a prop de l'Escola del Morrot. També hi haurà un espai de restauració entorn de l'Espai Cràter i diverses col·laboracions amb entitats que faran possible l'organització i alguns muntatges. És el cas de l'Escola d'Art d'Olot, els centres educatius de la ciutat, les residències de gent gran, el PTT La Garrotxa o el Teatre Principal d'Olot, el qual programarà durant el festival la proposta immersiva Silent de la Companyia Sargantana que explora la relació entre les persones i el silenci.

Arxivat a