Mostra de Pessebres d’Olot 2024: on i què veure?

Fins al 12 de gener, la capital de la Garrotxa s’omple de muntatges a diversos espais

Un infant mirant un pessebre a Olot
Un infant mirant un pessebre a Olot | Martí Albesa
03 de desembre de 2024, 10:04
Actualitzat: 10 de desembre, 17:28h

Els pessebres ja han arribat un any més a Olot. La capital de la Garrotxa s’omple durant l’època de Nadal de diferents muntatges i exposicions relacionades amb el pessebrisme. Ho fa de la mà de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa, qui organitza la tradicional Mostra de Pessebres.

Enguany, la mostra està repartida en quatre espais que es poden visitar de manera gratuïta: l’Hospici, els claustres del Carme, el Museu dels Sants i Can Trincheria. En tots ells s’hi poden veure pessebres de diferents èpoques i artistes, des dels més clàssics als més moderns.

Hospici: el pessebre de la ciutat

A l’Hospici, com és habitual, s’hi ha instal·lat el pessebre de la ciutat. Enguany l’autor ha estat David López i l’ha anomenat Porcions de Nadal. “Veureu que per donar-li forma s’ha inspirat en un pastís i la forma triangular de quan talles els talls. Cada un dels talls té més o menys importància. Aquestes formes triangulars es projecten a l’edifici i van acompanyades de les figures creades a l’Art Cristià”, diu el conservador dels Museus d’Olot, Xevi Roura, sobre el pessebre que es pot veure al pati de l’Hospici.

Al mateix lloc, també es pot gaudir de més d’una quarantena de diorames que han fet diversos artistes de la Garrotxa i Catalunya. “Hem convidat una sèrie de gent que no té res a veure amb el pessebrisme i que feien manualitats o treballaven la llum o l’escenografia. Quan els hi hem dit veniu, han vingut”, diu Miquel Serrat, president de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot. Entre els diorames, n’hi ha de Lego, cases de nines o, fins i tot, una falla valenciana.

Els muntatges de l’Hospici es poden veure de dimarts a divendres de 10 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; i diumenges i festius d’11 a 14 h. El 25, 26 de desembre, 1 i 6 de gener l’espai només estarà obert de 18 a 20 h.

Alguns dels diorames que es poden veure a l'Hospici
Alguns dels diorames que es poden veure a l'Hospici - Pau Masó Ros

Claustres del Carme: el pessebre modern

A la seu de l’Escola d’Art i Disseny d’Olot s’hi pot veure la representació més contemporània del pessebre. Enguany es titula L’essència de l’ànima. “Ens hem centrat en les ànimes per representar tots aquells que ja no hi són i tenim presents, sobretot en aquestes dates. Hem innovat amb tema de materials i llums. Convidem a veure el muntatge de dia i de nit”, diu Paula Sucarrats, professora de l’Escola d’Art.

El muntatge es pot veure de dimarts a diumenge de 17.30 h a 20 h. El 24 i 31 de desembre estarà tancat.

Museu dels Sants: busca el caganer

El museu olotí és, un any més, seu d’una de les activitats pessebristes de més èxit de la Mostra. Es tracta de No la caguis, un joc per a infants que consisteix a buscar els 100 caganers que hi ha amagats pel museu. Els participants poden entrar en un sorteig de deu caganers de l’empresa caganer.com.

A més, el Museu dels Sants també és seu expositiva de la Mostra de Pessebres. A la primera planta s’hi pot veure pessebres de paper encunyat de la col·lecció de Joaquim Renart. A la segona planta hi ha l’Espai Ramon Amdeu amb peces d’aquest reconegut escultor en el món del pessebrisme català. En aquesta mateixa planta també s’hi poden veure pessebres del taller de l’Art Cristià.

El museu es pot visitar de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. El 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener estarà obert només de 18 a 20 h. 

Una de les figures del pessebre tradicional que es podrà veure al Museu dels Sant d'Olot durant la Mostra d'enguany.
Una de les figures de pessebre que es pot veure al Museu dels Sants - Martí Albesa.

Can Trincheria: el pessebre monumental

El gran atractiu de la quarta seu de la Mostra de Pessebres d’Olot és el pessebre monumental que hi ha. Es tracta d’una peça d’art popular que recrea tot l’univers del pessebre ocupant una sala sencera de la casa olotina.

A més, l’entrada de Can Trincheria també acull aquest any dos diorames de Lluís Badosa, un en blanc i negre i un altre que consisteix en la interpretació del quadre L’estiu de Joaquim Vayreda.

L'espai es pot visitar de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. El 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener estarà obert només de 18 a 20 h.  

Arxivat a