Olot crea una ruta sonora a través de cançons populars

El recorregut de gairebé quatre quilòmetres està format per codis QR i comença al Parc Nou

Imatge del primer QR del recorregut al Parc Nou
Imatge del primer QR del recorregut al Parc Nou | Pau Masó
Redacció
16 d'octubre de 2024, 12:17
Actualitzat: 12:19h

Olot ha inaugurat aquest dimecres una iniciativa que vol fer valdre el patrimoni immaterial a través de la cançó popular. Es tracta d'un recorregut de fites amb codis QR que comença al Parc Nou i s'acaba al Parc de les Mores.

En total, són 3,7 quilòmetres que passen pels paratges de la Moixina i que permeten escoltar diverses gravacions originals del cançoner popular dels Països Catalans. El recorregut comença davant la Torre Castanys i està format per 26 fites amb un codi QR que dona informació sobre el que es pot escoltar en aquell punt. A través del telèfon mòbil, amb auriculars i fent una foto al QR, el visitant pot escoltar la cançó. El QR també va acompanyat d'un mapa que explica l'itinerari.

"Hi ha gravacions més antigues i més modernes. N'hi ha del 1942 i la més recent de 2017. Hi ha arxius del Càntut, de l'arxiu d'Artur Blasco o col·leccions privades", explica Aitana Cuétara, comissaria del projecte. La selecció de les cançons ha anat a càrrec dels artistes de la Fira Mediterrània de Manresa. Se'ls hi va demanar a artistes com el Pony Pisador, Arnau Obiols, Germà Negre, Adrià Gandia, Fetus, la Coral Sant Jordi, Brunzit o Rusó Sala que escollissin un dels temes del cançoner popular. Per això, és possible escoltar composicions balears, catalanes o valencianes. El projecte, anomenat "Allò que no s'escriu", ha estat impulsat per Fira Mediterrània, l'Àrea de Cultura i Educació d'Olot i produït per Luneda Produccions

El pròxim divendres 18 i dissabte 19 d'octubre a les 11.30 h es farà una visita guiada pel nou itinerari. L'activitat és gratuïta i comptarà amb la comissaria de la iniciativa i els artistes Àngel Girona i Marc Busquets amb sorpreses musicals durant l'itinerari.

La iniciativa s'inspira en un projecte similar que es va fer a Galícia i s'impulsa també amb motiu dels 100 anys del cançoner popular. A Olot, de moment, la ruta serà temporal. Tot i això, s'està treballant en un projecte més permanent. "Hi ha un arxiu sonor d'Olot i la Garrotxa que està treballant el PEHOC i Àngel Girona. La idea és copiar aquest projecte i fer un exercici similar a llocs de la Garrotxa amb cançons, llocs i persones de la comarca", explica el regidor de Cultura d'Olot, Josep Quintana. De moment, aquest projecte comarcal no té data i tot just s'està treballant en la recollida d'informació i composicions.