Olot enllesteix un pla per millorar l'accessibilitat dels seus museus

Està pendent que l'Ajuntament ho aprovi i marcarà les actuacions que cal fer fins al 2030 per garantir l'accés universal als equipaments

Imatge d'arxiu del Museu de la Garrotxa
Imatge d'arxiu del Museu de la Garrotxa | Olot Cultura
10 de juny de 2024, 16:35
Actualitzat: 16:36h

Olot ja té damunt la taula el Pla d'Accessibilitat dels Museus de la ciutat, un document que marca les actuacions que cal fer per garantir que els equipaments siguin accessibles per a tota mena de públics. "Serà el nostre full de ruta. Marca no només l'accessibilitat pel que fa a espais físics, sinó també de comunicació. Si volem que als museus hi entri tothom, hem de posar les eines adequades perquè tothom pugui accedir-hi", diu la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol.

El pla ja està redactat i només falta que l'Ajuntament l'aprovi. El document projecta actuacions a sis anys vista, fins al 2030, per exemple, en matèria de senyalística, xarxes socials, accessos físics als museus, disseny de fulletons, etc. El document que ha redactat l'Àrea d'Educació i Cultura arriba després que la Generalitat hagi impulsat una nova llei d'accessibilitat aprovada el novembre passat. "Ja no és una qüestió de voluntat, sinó d'imperativa", diu Mallol.

La directora dels Museus d'Olot assegura que el pla conté moltes actuacions i que hi ha una feina "ingent" per fer. Un dels reptes més importants és encaixar la nova normativa amb el fet que molts museus es troben en edificis històrics: "Ens trobem que el pla d'accessibilitat ens diu que hem de canviar les escales, però no les podem canviar perquè són del segle XVIII. Hem de ser manejable si dir que arribem fins aquí i ho acceptem. Tampoc hem de ser talibans i hem de saber què podem fer i què no. Tenim uns edificis protegits que hi ha coses que no les podrem arreglar. Llavors ho comuniquem i expliquem les alternatives", diu Mallol.

Olot, exemple d'accessibilitat

Des del 2016 els Museus d'Olot han impulsat accions per fer més accessibles els equipaments. Des de la Xarxa de Museus de Girona es va crear una eina per avaluar l'accessibilitat dels espais. Tota aquesta tasca ha servit perquè Olot sigui un referent en aquesta qüestió i, per això, hagi acollit aquest dilluns una jornada sobre discapacitat, mediació i accessibilitat als museus i espais d'art.

Imatge de la jornada que ha tingut lloc avui a la Salt Torín d'Olot
Imatge de la jornada que ha tingut lloc avui a la Salt Torín d'Olot. Cedida


"La xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona és un referent. Lideren projecten molt importants. Creiem que aquest és l'enclavament perfecte per poder exposar com estan treballant els museus arreu del país aquesta funció social que ens dona sentit", afirma una de les membres de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura, Anna Maria Garrido. "Que hagin triat fer-ho a Olot és com un reconeixement de la feina que hem fet des de fa molt temps i que és molt de portes endins", afirma Mallol.

Arxivat a