Sant Feliu de Pallerols vol crear un espai visitable per al Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa

Serà a la capella del Roser i l’Ajuntament ja ha iniciat contactes amb el Bisbat

El Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu
El Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu | Jordi Güell
14 de gener de 2025, 08:00

Sant Feliu de Pallerols vol fer valdre un dels patrimonis culturals més importants del poble: les figures del Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa. Aquestes figures centenàries es guarden a la capella del Roser, situada al costat de l’ajuntament. Es tracta d’un espai cedit per al Bisbat i que no és visitable. Però el 2025 això podria començar a canviar.

L’Ajuntament va iniciar converses fa mesos amb el Bisbat de Girona per intentar que els convenis que tenen les dues institucions poguessin canviar i la capella del Roser fos cedida al consistori a llarg termini o passés directament a ser propietat municipal. Això amb la voluntat d’adaptar l’espai i convertir-lo en visitable.

“Volem arreglar la capella perquè sigui un espai destinat a acollir-hi el nostre Ball de Cavallets i Mulassa de manera estable i en bones condicions. Fa anys que hi estem al darrere i ara ho volem concretar”, diu l’alcalde de Sant Feliu, Artur Colomer, a NacióGarrotxa. “L’objectiu és que estigui destinat a acollir-hi el nostre Ball d’una forma estable i la gent el pogués visitar. La idea és que l’espai fos visitable”, afegeix.

La capella del Roser de Sant Feliu de Pallerols
La capella del Roser de Sant Feliu de Pallerols - Pau Masó Ros

Les intencions del consistori impliquen convèncer el Bisbat, ordenar l’espai per poder-hi guardar millor les figures tot l’any i convertir-lo en visitable. “La intenció és començar a actuar el 2025. Hem de veure com encaixa tot”, diu Colomer. De fet, el pressupost d’aquest any ja inclou partides destinades a aquest projecte.

El cost de la rehabilitació i adaptació de la capella pujaria a més de 100.000 euros. El consistori ja té sobre la taula un informe per arreglar el teulat del temple que puja a 70.000 euros i calculen que adaptar l’espai interior costaria uns 60.000 més.

Un ball centenari

Les priemres referències escrites dels Cavallets, Gegants i la Mulassa de Sant Feliu daten del segle XVIII. El seu orígen és desconegut, però hi ha teories que el situen al voltant del segle VIII. Segons la llegenda, el poble es trobava assatjat pels moros, els quals superaven les tropes cristianes. Davant aquesta inferioritat, els ciutadans van decidir construir cavalls de fusta, gegants que llençaven pedres i una mula per espantar els adversaris. La idea va funcionar i els moros van fugir espantats. 

El 18 de Maig de 1999 la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols i el Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa, van ser declarats per la Generalitat de Catalunya, Festa Tradicional d’Interès Nacional. El ball està format per la mulassa, vuit cavallets i dos gegants i es pot veure el maig o juny, coincidint amb la festa de la Segona Pasqua.