El catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge Catalunya d'Olot, Joan Nogué, ha rebut aquest dissabte a la nit a València el Premi Joan Fuster d'assaig per l'obra 'Paisatge, territori i societat civil'. La 39a edició dels Premis Octubre també ha guardonat l'escriptora valenciana Raquel Ricart amb el Premi Andròmina de Novel·la per l'obra 'Les ratlles de la vida' en una nit en la qual s'ha homenatjat el pintor Joan Genovés. El Premi Vicent Andrés Estellés de poesia ha estat per Cèlia Sànchez-Mústich pel poemari 'On no sabem', mentre que el Premi Octubre de Teatre ha recaigut en Francesc Adrià i la seva obra 'Taula de canvis'.
València ha clausurat aquest dissabte a la nit la Setmana dels Octubre amb una gala de lliurament de guardons que ha tingut en el pintor Joan Genovés el seu gran protagonista.
Genovés ha rebut l'homenatge dels assistents al lliurament de guardons a un edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) decorat amb reproduccions d'alguns dels seus quadres més representatius, com el cartell commemoratiu del maig del 68 i d'aquell històric concert de Raimon a la Complutense de Madrid.
La gala ha estat presentada per l'actor Àngel Fígols i ha comptat amb l'assistència de personalitats del món polític i cultural com el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras o el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs així com diversos representants de partits polítics catalans, valencians i balears i d'associacions i entitats d'arreu del Països Catalans.
La identitat, present en aquesta 39a edició dels Premis Octubre
La identitat, a través del paisatge o l'herència generacional, han estat elements clau de dos de les obres premiades en aquesta edició dels Octubre. En concret, del Premi Joan Fuster d'assaig i del Premi Andròmina de Narrativa, que han recaigut en el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge Catalunya, Joan Nogué, i l'escriptora de Bètera (Camp de Túria) i admistrativa de professió, Raquel Ricart.
L'obra 'Paisatge, territori i societat civil' ha obtingut el Premi Joan Fuster d'assaig, dotat amb 6.000 euros i al qual aspiraven vuit originals. El gironí Joan Nogué n'ha estat el guanyador amb una obra que relació el paisatge amb l'identitat i reclama que aquest sigui tractat de manera ètica.
El catedràtic Nogué ha destacat que cal integrar la qüestió del paisatge en les polítiques territorials i culturals i ha remarcat que 'cap paisatge és innocent' perquè és fruit de les nostres actuacions.
Nogué manifestava que el paisatge, 'segueix sent una peça fonamental per sentir-nos identificats, per no perdre el sentit i no perdre el sentit de la continuïtat històrica, per no perdre l'identitat'.
'Les ratlles de la vida', de la valenciana Raquel Ricart, ha estat la guanyadora d'aquesta edició del Premi Andròmina de Narrativa, dotat amb 12.000 euros i al qual s'han presentat enguany 19 originals.
La novel·la és la història d'una família i d'un poble a través de quatre generacions diferents i on els personatges femenins tenen molt de pes. L'escriptora ha explicat en roda de premsa que 'les ratlles de la vida són aquelles marques que el degoteig del temps va dibuixant en l'existència de cada persona, fent-la única i diferent'.
Ricart ha afegit que 'era la novel·la que volia escriure des de fa molt temps' i ha confessat sentir-se 'hereva de tantes dones i homes anònims que amb la seua vida i amb les seus eleccions, amb les seues ratlles, han fet possible la meua existència.
Cèlia Sànchez-Mústich, Premi Vicent Andrés Estellés de poesia i Francesc Adrià, Premi Octubre de Teatre
La poetessa catalana Cèlia Sànchez-Mústich i la seva 'On no sabem', han estat guardonades amb el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia, dotat amb 5.000 euros i amb una participació de 39 originals.
Sànchez-Mústich ha reconegut que 'és molt difícil parlar dels poemes perquè fem poemes per no haver de parlar-ne' però ha conclòs que el seu compendi està carregat d'una atmosfera 'de saber que hi ha un lloc on no sabem com s'hi entra'.
La poetessa ha definit el seu llibre com una barreja d'escenes 'quotidianes i molt properes amb altres còsmiques'. Les incerteses de la vida i les relacions humanes marquen la temàtica dels seus poemes, ha explicat Sànchez-Mústich.
Una utopia on uns hackers informàtics subverteixen les dinàmiques del mercat ha estat l'argument de l'obra guanyadora del Premi Octubre de Teatre, dotat amb 5.000 euros. 'Taula de canvis', del valencià Francesc Adrià ha resultat guanyador entre una trentena d'originals presentats.
L'autor de Carcaixent (Ribera Alta) ha explicat en roda de premsa que actualment es troba sense treballar i que ha retornat a l'escriptura després de molts anys sense fer-ho. Adrià ha confessat que és molt estrany i 'molt difícil' dur qüestions econòmiques a un escenari. El diàleg entre un pirata informàtic membre d'una associació secreta i un especulador sense escrúpols centra aquesta obra.
La Fundació Ausiàs March i l'Editorial 3i4 convoquen anualment els Premis Octubre, que enguany han arribat a la 39a edició. Un total de 96 obres han optat als quatre guardons.
Joan Nogué, premi Joan Fuster d'assaig als Octubre
El vincle paisatge amb identitat i una novel·la sobre l'empremta del temps, premis Fuster i Andròmina
Ara a portada
Publicat el 30 d’octubre de 2010 a les 23:48
Et pot interessar
-
Cultura Olot reclama a Educació que revisi l’adscripció i la zonificació escolar de la ciutat
-
Cultura «El tren d’Olot desaparegut» i «4 estacions i 1 ramat», els llibres garrotxins més venuts per Sant Jordi
-
Cultura GALERIA | Sant Jordi 2025 a Olot
-
Cultura La garrotxina Carla Simón, Creu de Sant Jordi 2025