
La construcció en pedra seca pot esdevenir un element arquitectònic per ser tingut en compte de manera puntual i una possibilitat d’ofici pel futur. Aquesta fou una de les principals conclusions de la VII Trobada d’Estudis per a la Preservació de la Pedra Seca als Països Catalans , que es va celebrar aquest cap de setmana a Les Preses i que estava organitzada pel mateix ajuntament i l’associació de Pedra Tosca.
Hi van participar 80 experts en la paret seca provinents de tots els Països Catalans amb més de 20 comunicacions i una desena de pòsters. La valoració fou molt positiva en quant a èxit organitzatiu i la qualitat de les comunicacions. Es va destacar com a conclusions i en el marc de crisi econòmica i de valors, que no es pot perdre la identitat, la història i l’esforç dels que han precedit la tasca per preservar el patrimoni de la pedra seca. “Que les institucions busquin formules de protecció, recuperació i divulgació d’aquest patrimoni tant material (murs, cabanes, etc...) com immaterial (oficis,...) per traspassar a les futures generacions la cultura de l’esforç i l’amor a la terra que representen les construccions en pedra seca”, diuen des de l’organització..
La trobada va permetre que els experts debatessin directament sobre el terreny en el Bosc de Tosca i l’altiplà basàltic de Batet sobre les singularitats úniques de les construccions de pedra seca al ser realitzades amb roques volcàniques. Un patrimoni únic a preservar i amb un gran potencial turístic degut al seu paisatge.
El president de la coordinadora d’Entitats per la pedra seca, August Bernat, va anunciar que Calaseit (Aragó - Terol) era la candidatura guanyadora per celebrar la VIII trobada que es realitzarà l’any 2015. L’alcalde de les Preses va passar-li el testimoni desitjant-li molta sort en l’organització de l’esdeveniment.