Les 10 instal·lacions que no et pots perdre de Lluèrnia 2023 d'Olot

Durant aquest divendres si dissabte s'encendran gairebé una trentena de muntatges repartits per diferents carrers de la ciutat

Publicat el 09 de novembre de 2023 a les 19:23
Lluèrnia encén Olot aquest cap de setmana i ho fa amb 27 muntatges de llum i foc repartits pel barri de l'Eixample Malagrida de la capital garrotxina. Des de les 18 h fins a les 24 h del divendres i del dissabte, es podran visitar les instal·lacions que han preparat diferents col·lectius: entitats, escoles, residències, universitats, artistes, col·lectius culturals, etc.[nointext]
[intext1]
Divendres 10 s'encendran les instal·lacions de llum i dissabte 11 s'hi afegiran les de foc. Per aquells que teniu tot el temps del món, la recomanació és visitar tranquil·lament totes les instal·lacions, però pels que us agrada anar més lleugers, NacióGarrotxa us proposa deu muntatges que no us podeu perdre:
 

Ritual – Casa Vayreda

Es tracta de l'Hort de la Llum, l'únic muntatge que l'organització de Lluèrnia encarrega expressament a un artista. Aquest any, va a càrrec de Nua Arquitectes, un despatx de Tarragona. "Ritual" es podrà visitar a la Casa Vayreda i els seus artistes l'han definit com "un camp de fesols abstracte" que confronta amb la majestuositat de la casa olotina. S'ha utilitzat l'antic hort de la masia i se li ha tornat a dinar vida amb aquest muntatge que busca posar en valor l'agricultura.
[intext2]

Els ous d'or de les oques del Parc Nou – Parc Nou

La instal·lació ha anat a càrrec dels alumnes de les escoles de secundària de la Garrotxa. D'ells n'han sortit centenars d'ous que dibuixen el muntatge de gran format que es podrà veure al Parc Nou. A través de la història de les oques desaparegudes del parc olotí es representa un paisatge lumínic format per ous fets de paper maixé i pintats amb pintura daurada i una espelma que els converteix en una mena de làmpades.
 

Imatge d'arxiu de Lluèrnia. Foto: Martí Albesa

 

En un altre lloc – L'Hospici

El col·lectiu Martillo Neumàtico reconverteix l'espai interior de l'Hospici en una atmosfera fosca, però protagonitzada per cossos de llum que permeten viure diferents estímuls i transportar-nos en un altre lloc. Veiem alguna cosa que està al pati de l'Hospici, tot i que no hi és físicament.
[intext3]

La porta del temps – Avinguda Aragó

La Penya AOAPIX d'Olot homenatja l'artista bilbaïna Begoña Uriarte, autora de l'escultura que hi ha a l'avinguda Aragó de la ciutat anomenada Porta i que dibuixa la forma d'un cos humà. L'escultura representa aquelles persones que superen obstacles interiors. La penya olotina ha reproduït més cossos i figures humanes repartits per l'avinguda per homenatjar també aquelles persones que franquegen les seves pors.
 

Arc Lumínic – carrer d'Hondures amb avinguda república Argentina

Adrià Pla, Joan Salavedra i Eudald Bosch, estudiants del Màster d'Arquitectura de la Universitat de Girona, construeixen un gran arc de triomf al mig de la ciutat. Està format per fils penjants que donen moviment a la llum per crear una atmosfera que dona peu a l'espectador a formar part del muntatge.
 

Imatge d'arxiu de Lluèrnia. Foto: Martí Albesa

 

Llums al segle XX – Torre de la Riba

La instal·lació ens dona una oportunitat única de visitar una casa històrica de la ciutat. Es traca de la Torre de la Riba, obra d'Isidre Bosch. Es tracta d'una edificació pairal noucentista. Gràcies a Lluèrnia, podrem entrar al seu jardí i veure com la llum il·lumina un passat que normalment està ballat i amagat.
 

Epicentre – Plaça Estrella

Una instal·lació de foc que només es podrà veure dissabte, dia de les instal·lacions amb flama. És obra de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus i els seus autors només avancen que serà "el lloc on els usuaris participaran de manera activa generant un procés de transformació".
 

Valhalla Calling – Avinguda de l'Uruguai

Una nova instal·lació de foc que només es podrà veure el dissabte i que és obra de l'entitat olotina Pim Pam Pum Foc. S'inspira en les llegendes nòrdiques i en Valhalla, el lloc on viuen els guerrers morts que han servit a Odín, el principal déu de la mitologia nòrdica.
 

Synchronum – Parc Nou

Una instal·lació sensorial que es basa en el concepte de sincronia que vol comptar amb la interacció de l'espectador. "La mà del visitant provoca desfasaments sobre l'harmonia, el tempo i la sincronia del bosc", defineixen els seus creadors, el col·lectiu Salvaestudio dedicat a projectes que vinculen art, cultura i societat.
 

Orbitals de Fènix – Prats de la Mandra

Es tracta de l'espectacle de cloenda de Lluèrnia 2023. Tindrà lloc als prats de la Mandra i anirà a càrrec de la companyia Taller de Magnèsia, nascuda el 2004 i amb llarga trajectòria en els muntatges de foc. La proposta tindrà lloc a partir de les 23.30 h.