Una lectura ecològica de l'obra de Raimon, que fa vuitanta anys

Publicat el 02 de desembre de 2020 a les 14:27
Actualitzat el 03 de desembre de 2020 a les 07:57
Aquest 2 de desembre Ramon Pelegero i Sanchis, Raimon, el cantautor més representatiu dels Països Catalans, fa 80 anys. Com que el tinc de veí al barri del Raval i me’l trobo de tant en tant passejant, puc constatar que els porta estupendament.

Des de els seus recitals de comiat al Palau de la Música, el maig de 2017, no s'ha prodigat en declaracions i entrevistes i destaca el seu silenci sobre la situació política del país (sí que es va manifestar contra l’empresonament dels líders independentistes) o sobre l'impacte de la pandèmia en el món musical i cultural.

Ha preferit concentrar-se en la creació del Centre Raimon d'Activitats Culturals a Xàtiva, la seva pàtria nadiua, i catalogar i protegir el seu llegat junt amb Annalisa Corti, la seva companya i còmplice des de fa més de mig segle.

Ara bé, en una recent entrevista al diari Ara (29/11/2020) s'ha sincerat: "La creació d'un estat català en les circumstàncies actuals no crec que sigui la cosa més important que la població necessita. Aquesta és la meua impressió. Ara, puc estar equivocat i demà tenim una estat la mar de fi".

Des del moviment de la Nova Cançó i d'aquell mític col·lectiu dels Setze Jutges, al qual va pertànyer Raimon, no hem vist un fenomen semblant d'artistes inquiets pels problemes i injustícies de la societat contemporània. On són avui els joves músics i cantautors que "diuen no" a l'statu quo polític, a la societat de consum i a la crisi ecològica?
 
Com que NacióGarrotxa va demanar-me aquest article commemoratiu m'he transportat amb el record als anys seixanta, quan junt amb l'amic Lluís Busquets i Grabulosa, avui reconegut escriptor, fèiem entrevistes i articles per al setmanari local Olot-Misión. Aquell febrer de 1964 Raimon va protagonitzar un recital al Teatre Principal que per als olotins demòcrates i antifranquistes va ser un esdeveniment viscut amb entusiasme. Li vam fer una entrevista amb caricatura –a l'estil de les que feia el nostre admirat Manuel del Arco a la secció “Mano a Mano” de La Vanguardia. Però, no vam intuir –cadells dels periodisme que llavors érem–, la brillant carrera i el paper emblemàtic que acabaria tenint l'artista.
 

Raimon, Santi Vilanova i Lluís Busquets al Teatre Principal d'Olot el febrer de 1964. Foto: Arxiu SV.


Posteriorment, el vaig tornar a escoltar en un recital a Banyoles on Josep Pla, convidat d'honor, va quedar embadalit per la força i l'extraordinària dicció del cantautor. Recordo que l'escriptor de Llofriu quan el va saludar després de la funció li va dir: "Sou la veu del meu país".

Vull proposar una nova lectura de Raimon en els temps d'emergència climàtica i sanitària que ens ha tocat viure. Fixem-nos que molts dels seus texts poètics es refereixen a la relació que tenim els éssers humans amb els béns comuns naturals (aigua, mar, sol, vent, terra...).

Precisament, la Covid-19 ens recorda la interdependència entre les saluts humana, animal i ecològica (One Health) i com la degradació d'aquests béns i la destrucció de la vida salvatge ens portarà més pandèmies globals. Aquesta visió holística del món la trobem, també, quan en Raimon ens canta “Som”: “De la terra venim, a la terra anirem; en la terra vivim, en la terra serem”.

El meu modest homenatge als seus 80 anys, afegint-me al que li retran entitats cíviques i catalanistes, l'he fet en l'assaig sobre l'emergència climàtica a Catalunya que acabo de lliurar a l'editor. He introduït aquesta estrofa d'“Al meus país la pluja” (1983) en el capítol dedicat a la crisi de l'aigua a la Mediterrània:

"Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui dirà com s'ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure
."

Per molts anys mestre!