L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa ha posat punt i final a les Sobrecàrregues, una iniciativa que va començar l'abril del 2018 i que consistia en reinterpretacions artístiques de l'obra La Càrrega de Ramon Casas per denunciar la repressió de l'estat espanyol contra el moviment independentista.
Aquest dilluns, el col·lectiu ha penjat l'última obra, un quadre que reuneix les 41 peces que s'han anat penjant a la façana de l'ajuntament d'Olot els últims quatre anys. En la descripció d'aquesta última sobrecàrrega, l'Assemblea explica per què ho deixen: "Quaranta-dues sobrecàrregues més tard: se'ns ha pansit el lliri o fer un salt de paràgraf i recomençar". Asseguren que durant aquests anys han tingut "una certa sensació de virginitat perduda, d'il·lusió anorreada, pels 'altres', però també pels 'uns'". A la mateixa descripció de comiat, fan referència a un dels quadres que es van exposar de Jaume Bach en què s'il·lustrava una batussa entre Puigdemont i Junqueras, "dues visions enfrontades", afirmen. "Perquè sempre hi ha hagut interessos confrontats, i al mig, el desig i la força pacífica, alegre, contundent i ingènua de la llarga cadena groga de mans juntes", afegeixen.
L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa afirma que la iniciativa ha estat "un acte polític" per exercir "el dret a dir, a no callar, a voler ser i a voler ser-hi com a expressió col·lectiva". Consideren que l'exercici de reinterpretar durant quatre anys el quadre de Ramon Casas no ha estat "sols una qüestió de resistència" i per aquesta raó "ha congregat sensibilitats diverses". El col·lectiu s'acomiada assegurant que fan un punt i a part, però que tornaran a "fer patent l'expressió i el convenciment polític" en contra de la monarquia espanyola i a favor d'una república dels països catalans.
Durant aquests quatre anys de sobrecàrregues, s'han pogut veure quadres d'artistes com Quim Domene, Ester Jaume, Àlex Nogué, Claudi Casanovas o Ferran Coves, entre altres. Alguns dels quadres penjats han patit crítiques i actes vandàlics com cremades o pintades. Això ha passat fins a sis ocasions i també s'han hagut de tapar algunes obres durant períodes electorals.
Les sobrecàrregues es destapaven habitualment un dilluns al mes, coincidint amb les trobades que des del 2017 fan ANC i Òmnium Garrotxa per denunciar la repressió de l'estat espanyol i reclamar la llibertat dels exiliats i represaliats de la causa catalana. Malgrat que ja no s'exposaran més càrregues, les dues entitats mantenen les trobades del dilluns. La d'aquesta setmana va ser la número 262.
Adeu a les «Sobrecàrregues» d'Olot
Després de 42 obres, l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa deixarà de penjar-ne a la façana de l'ajuntament d'Olot
ARA A PORTADA
-
Hospitals, depuradores o xarxa d’aigua: quin marge té la Garrotxa si es queda sense llum? Pau Masó Ros
-
Crítiques a la taula d’emergències de la Garrotxa durant el tall de llum: «No va respondre ningú» Pau Masó Ros
-
-
Els Mossos prometen «tolerància zero i resposta contundent» contra les ocupacions a la Garrotxa Pau Masó Ros
-
Publicat el 11 de gener de 2023 a les 16:46