L’Ajuntament d’Olot té la intenció de recuperar i tornar a fer brollar la històrica Font de les Tries. L’estiu del 2023 va deixar de rajar i fins avui s’ha estat estudiant quines podien ser les causes. Segons les comprovacions que han fet hidrogeògrafs i tècnics del parc natural, la sequera que viu la comarca és el principal motiu perquè la font s’hagi quedat seca.
“Tothom a qui hem consultat, tots creuen que la causa és la sequera i es confirma que aquesta seria la causa de l’assecament de la font”, explica el regidor de Via Pública d’Olot, Aniol Sellabona.
Amb aquesta certesa, l’Ajuntament ja s’ha posat a treballar per recuperar la font i ho ha fet amb dues vies de treball: un estudi sobre el funcionament de la font i un sondeig per recuperar el flux d’aigua.
“Una acció va enfocada a entendre quin és el funcionament i es vol desenterrar certa part de la font i poder-ho veure. Es creu que hi ha un dipòsit entre el punt de captació i la font. Es vol analitzar bé aquest dipòsit i mirar les canalitzacions”, diu el regidor. “Per altra banda, també s’estan definint unes feines de sondeig per mirar fins a quin punt ha baixat el nivell de l’aigua. Sabem que està brollant aigua en aquests paratges, però més avall d’on sortia antigament. Volem mirar, doncs, si aquest pot ser un punt de captació i, a partir d’aquí, com podríem reconduir aquesta aigua per tornar a recuperar la font”, explica Sellabona.
![Un dels sortidors de la Font de les Tries sense rajar Un dels sortidors de la Font de les Tries sense rajar](/uploads/s1/21/00/50/02/font-tries-olot-3_28_754x424.jpeg)
Amb aquestes dues accions, el consistori creu que podrà recuperar el funcionament d’una font emblemàtica per a la ciutat, on molts veïns de la ciutat s’acostaven a agafar aigua per a ús domèstic. Sellabona afirma que s’està fent “tot el possible” per recuperar-la i que en les últimes setmanes ja hi ha hagut reunions per tirar endavant les accions previstes.
La Font de les Tries data del segle XX i està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Està situada a la sortida del riu Fluvià de la ciutat. L’aigua de la font prové dels aqüífers de l’altiplà de Batet. Té diversos sortidors i un entorn urbanitzat des dels anys vuitanta, just al costat del riu.