Dues activitats culturals i educatives de mitjana per curs. Aquesta és la dada que s'extreu de l'últim balanç que ha fet públic l'Àrea de Cultura i Educació de l'Ajuntament d'Olot sobre el servei de recursos educatius que s'ofereix a la comarca. El consistori és qui el coordina i calcula que, de mitjana, cada alumne garrotxí va assistir durant el curs passat a dues activitats cutlurals amb l'escola. En total, es van fer 1.736 activitats culturals i educatives amb 42 centres escolars de la comarca. Es van registrar 44.566 participants (comptant que un alumne pot haver participat a més d'una activitat).
Els recursos educatius són totes aquelles activitats i espectacles formatius que s'ofereixen a escoles. A la Garrotxa existeix un catàleg amb centenars d'activitats que ofereixen empreses o institucions perquè els centres puguin escollir quina els interessa més. Són activitats de curta durada, dins l'horari lectiu i tracte tota mena de temàtiques.
"La idea els recursos educatius no és fer projectes amb molta profunditat, sinó fer petits tastets. Són la porta d'entrada per ajudar a fer projectes més profunds. Toquem molts temes d'una manera molt superficial", explica el tècnic d'educació d'Olot, Josep Reixach. "Els recursos educatius és aquest punt de trobada entre la cultura i educació que fa molt temps que es treballa", assegura el regidor de Cultura i Educació d'Olot, Josep Quintana.
L'Ajuntament d'Olot, en col·laboració amb el Consell Comarcal, és l'encarregat de coordinar i gestionar el catàleg comarcal de recursos educatius. L'any passat es van recollir gairebé 200 propostes i aquest any s'ha fet un nou portal web perquè els centres puguin consultar lliurement el tema, el preu, la disponibilitat o l'horari de cada una de les activitats que hi ha.
A l'hora de seleccionar les activitats que es proposen en el catàleg, se segueixen criteris de qualitat, preu o interès. "Hi ha activitats que es posen de moda com el tema de les pantalles. Ens venen especialistes a oferir activitats relacionades amb aquests temes o altres. Nosaltres el que fem és parlar amb aquestes persones, els expliquem el nostre funcionament, mirem que encaixi en el projecte, el cost de l'activitat i treballem conjuntament per tenir un mínim de qualitat de les activitats", explica Reixach.
El servei de recursos educatius està molt ben valorat entre els docents. Un 92% dels professors puntua el servei com a bo o molt bo i un 95% considera que la qualitat pedagògica de les activitats és bona o molt bona. La valoració del servei entre els docents és d'un 8,5 sobre deu i un 99% dels mestres i professors el consideren molt útil per la seva feina.